Правомощията на държавния глава са записани в Конституцията на страната и по-точно в Глава четвърта. Най-общо той има законодателни, изборни, представителни и арбитражни правомощия, както и правомощия в областта на отбраната и сигурността.

Законодателни правомощия

Президентът няма пряка законодателна власт. Той обаче има право да се произнася по всеки закон, като го върне за преразглеждане в Народното събрание. Това е по-популярно като вето, макар да се различава от класическия вид вето, каквото има например президентът на САЩ. Президентът има право обаче да инициира промени в Конституцията.

Изборни правомощия


Президентът на България има правото да насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление. Той определя дата за произвеждане на национален референдум след решение на Народното събрание за провеждането му.

Представителни правомощия

Президентът представлява държавата в международните отношения. Той има правото да подписва международни договори след съгласуване с Министерския съвет и без да е необходимо да бъде специално упълномощаван.

Арбитражни правомощия

Служи за осигуряване на нормални отношения между държавните органи при осъществяване на властта.

Правомощия в областта на отбраната и сигурността

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и произвежда висши офицери в по-висок чин по предложение на Министерския съвет. Президентът е председател на Консултативния съвет за национална сигурност и има пълномощия да обявява война в случай на въоръжено нападение срещу България, или при необходимост от изпълнение на международни споразумения на страната; да обявява обща или частична мобилизация по искане на Министерския съвет; да обявява военно положение или всякакво друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава и не може да бъде свикано.

Освен това президентът има правомощията да дава и възстановява българско гражданство, да назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители, да упражнява право на помилване, да опрощава несъбираеми държавни вземания, да назначава ръководители на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на МС.

Вицепрезидентът не замества президента в случай на отсъствие. Само при предсрочно прекратяване на пълномощията на президента вицепрезидентът встъпва в длъжността на президент до новите избори. Вицепрезидентът няма фиксирани собствени правомощия. Той придобива правомощия по изключение, ако президентът му възложи част от своите по член 98 от българската Конституция. Например да назначава и освобождава служители от президентството, да предоставя, възстановява, освобождава и лишава от българско гражданство; да предоставя убежище и помилване на граждани.