Думите „екосъобразен“ и „Zaha“ не можеха да присъстват в едно изречение, докато самата Заха Хадид беше жива. Нейната компания обаче току-що спечели конкурс за построяване на нов футболен стадион, който ще бъде „най-зеленият на света“.

Председателят Дейл Винс споделя следното пред The Sun:

Истински вълнуващото относно този стадион е, че той ще бъде изработен напълно от дърво – това ще бъде прецедент в целия свят.

Важно е да се използва дървен материал, защото това е естествен ресурс и освен това е с ниско съдържание на въглерод.

Бих искал да видя какъв ще бъде анализът на жизнения цикъл, казва Винс. Той се вълнува да разбере колко енергия за светлина и отопление ще е необходима и подчертава, че това ще бъде първият по рода си стадион, изработен изцяло от дърво.

Исторически погледнато, и преди е имало такива стадиони, но повечето от тях са изчезнали в пламъци.

Съвременната технология за обработка на дървото обаче е съществено по-различна от едновремешната. Тя прави дървения материал много по-устойчив на огън.

Zaha Hadid Architects (ZHA) спечели международен дизайнерски конкурс, според който трябва да проектира стадион с 5000 седящи места – той е от по-мащабен проект за Еко парк, включващ природен резерват и голяма обществена зона.

Еко паркът ще генерира сам енергия и няма да изпуска въглеродни емисии.

Дейл Винс обяснява пред Guardian защо е необходим нов стадион:

Направихме много, за да създадем един екосъобразен стадион, но сме ограничени откъм възможности. Той не е сътворен с идея за природата. В Еко парка започнахме с празен лист хартия и смятаме да стигнем толкова далеч, колкото никой друг не е бил. Това със сигурност ще бъде „най-зеленият“ футболен стадион в света.

На проекта си личи, че стадионът се намира в зелена зона, като няма и следа от паркинг за коли.

Ще бъде чудесно така да бъде и на практика.