Как да избегнете скритата добавена захар?
Когато диетолози и нутриционисти говорят за сладки храни, обикновени си мислим за такива, които съдържат много добавена захар - калорични подсладители. Като безалкохолните, които имат глюкозо-фруктозен сироп, сладкия чай, соковете, енергийните напитки.
Сред тях се нареждат и глазираните или предварително подсладени зърнени закуски, бонбони, подсладено кисело мляко, бисквити, торти и пайове.
Сладоледите и замразените млека обикновено са с доста захар, въпреки че може се намерят и такива с нискокалорични подсладители, коментират експертите. Що се отнася до диетичните безалкохолни и снаксове без захар, важно е да знаете, че те съдържат нискокалорични добавки като аспартам и суклароза, които са не по-малко вредни.
Проблемът с добавената захар
Захарта дава енергия (т.е калории), но без да ни дава хранителна стойност. Затова малко захар е добре, но много захар води до качване на килограми.
Според експертите високофруктозният сироп е по-вреден за здравето спрямо нормалната захар, но все още няма достатъчно научни обосновки за това. И двете са съставени от комбинация на глюкоза и фруктоза, и двете имат един и същ ефект върху тялото.
Проблемът със захарните храни е яденето или пиенето на прекалено много от тях. А освен нулевата хранителна стойност, продуктите, богати на захар, често нямат достатъчно витамини и минерали.
Намерете добавената захар
Сладки безалкохолни напитки, сладкиши, бисквити, бонбони, сиропи, конфитюри, желета и предварително подсладени зърнени закуски са всички очевидни източници на захар. Но други храни, като салатни сосове, овкусени кисели млека, бърза овесена каша и плодови шейкове, могат да съдържат съдържат също големи количества захар.
Под наименованието „захар“ има много вещества, които често пренебрегваме, четейки етикета. Захарта е и високо-фруктозен царевичен сироп, декстроза, сироп, царевичен сироп, фруктоза, глюкоза, сукроза, сурова захар, мед.
Ако само някоя от тези съставки присъстват в списъка с продукти, погледнете и хранителните стойности, за да видите колко захар съдържа храната или напитката, която взимате. Разбира се, не е задължително да бъде голямо количество, но е факт, че я има.
Намалете приема на захар
На първо място, започнете да четете етикетите и да избирате продукти, които са без добавена захар. Не трябва да се отказвате от сладките храни като цяло, а да направите здравословен избор. Така например плодовете не съдържат захар, а са сладки.
А естествено сладките храни?
Плодовете и плодовите сокове са естествено сладки, затова и те не се нуждаят от допълнително подслаждане. Внимавайте с купените сокове, защото в голяма чат от тях се съдържа захар.
И един съвет: ако броите калориите, плодовете и 100% плодов сок не са допълнително подсладени, но имайте предвид, че в чаша плодов сок може да има калории колкото в една безалкохолна напитка. Разликата е, че в плодовия сок има витамини и минерали.
А медът не е ли по-добър?
Медът е естествен продукт, получен от пчелите, докато обикновената захар се произвежда от цвекло, царевица или захарна тръстика. Медът често се използва като заместител на захарта, защото е не по-малко сладък.
Технически той съдържа някои хранителни вещества, но това е само една малка причина, за да го консумирате в повече.
Но аз обичам захар, какво да направя?
Яжте по-малко от нея. Ако не можете без любимите си сладкиши, гледайте съдържанието им. Може да консумирате между 100-200 калории от сладкиши.
Някои храни не се нуждаят от допълнително захар, но могат да бъдат подсладени естествено, като киселото мляко. Затова не взимайте подсладено мляко, пълно със захар, а купете обикновено и добавете пресни плодове.
Ако и това не е достатъчно сладко, можете да добавите малко мед или захар. Но бъдете внимателни, една супена лъжица мед има около 60 калории, а една супена лъжица захар е около 50.
Махнете от менюто си подсладената царевична закуска и вземете такава без захар, като вие сами добавите малко захар или подсладител, като стевия или кленов сироп, оризов сироп, агаве.
Търсете марки, които имат по-малко от 5 грама захар на порция и изберете такива с влакнини. Или направете сами овесена каша, добавете плодове или само малко захар отгоре.
Подсладителите с 0 калории могат да заместят захарта, но променят вкуса на храната.