Цената на златото се понижи днес - на фона на предпазливото поведение на инвеститорите преди публикуването утре на минутите от последната среща на Федералния резерв на САЩ. Анализаторите се надяват минутите да разкрият повече детайли относно плановете на централната банка по отношение на фискалната политика на страната.

Преобладаващите очаквания са, че Фед ще повиши основния си лихвен процент на последната си среща за годината през декември, а това влияе негативно на цената на златото.

През голяма част от деня металът запазваше ценовия спад в умерени граници, но в последните минути тя се понижи рязко, пробивайки бариерата от 1200 долара за трой унция. Към 15.44 часа златото за незабавна доставка се търгува на 1294.36 долара, или с 1.48% под затварящото си ниво от вчера.

Щатските фючърси за декемврийската доставка се търгуват на 1196.80 долара за тройунция, или с 1.19% под вчерашното ниво.

Пробиването на ключовото ниво по всяка вероятност означава, че отстъплението на метала ще продължи.

Спадът от последните минути съвпадна с публикуването на нови позитивни данни за щатската икономика, както и със засилването на долара, който отбеляза значителен ръст спрямо кошница от валути.

Министерството на търговията на САЩ обяви преди минути, че поръчките на дълготрайни стоки в страната са се увеличили с 0.4% през октомври - след спад от 1.4% в предходния месец. Докладът идва в подкрепа на позитивните данни за продажбите на жилища и дребните продажби от последните дни.

Признаците за засилване на американската икономика и силният долар влияят негативно на интереса на инвеститорите към безопасни активи, какъвто е златото.