Цените на петрола се задържат над нивата си на затваряне от вчера, но ръстът е ограничен поради несигурността относно срещата на ОПЕК през следващата седмица. На предстоящото съвещание страните членки на петролния картел ще се опитат да постигнат споразумение относно съкращаване на общия петролен добив на организацията, с цел да стабилизират пазара.

Енергийният министър на Русия днес потвърди, че страната е готова да ревизира производствените си планове за 2017 г. и да замрази продукцията си на досегашните нива, ако членовете на ОПЕК постигнат споразумение. Русия не е член на ОПЕК, но заяви готовност да работи с членовете на организацията за стабилизиране на петролния пазар.

Към момента (15.44 часа) щатският лек суров петрол се търгува на цена от 48.09 долара за барел, или с 0.31% над последното си затварящо ниво. Европейският сорт Брент бележи ръст от 0.28%, до 49.09 долара.

Повечето анализатори очакват, че споразумението ще бъде постигнато, но не са убедени, че то ще бъде достатъчно да стабилизира цените предвид свръхдоставките на горивото, които тежат на пазара вече повече от две години.

Според анализаторите на ANZ, ако ОПЕК успее да постигне съгласие за сделка, Брентът може да тества рекордната за годината стойност от 53 долара за барел.

Директорът на International Energy Agency Фатих Бирол обаче се изказа по-предпазливо по темата. Пред Reuters Бирол коментира, че дори и в случай на съкращаване на нивата на добив, петролът може да тръгне надолу, тъй като по-ниските нива на продукция на ОПЕК ще позволят на щатските компании за шистов газ да увеличат своето производство многократно.