Кои са най-пристрастяващите вещества? Този въпрос изглежда лесен на пръв поглед, но отговорът варира, в зависимост от различни фактори.

Учените са на мнение, че пристрастяващият потенциал на даден наркотик зависи от различни критерии – опасностите за здравето, цената, способността за активиране на дела от мозъка, който отговаря за възнаграждаването, удоволствието, което консумиращите го хора намират в него, и колко лесно хората, които започват да консумират даден наркотик, се пристрастяват към него.

Съществуват и други критерии за измерване на притрастяващия потенциал на наркотика и някои учени твърдят, че нито една дрога не е пристрастяваща сама по себе си.

Дейвид Нът и негови колеги поискали от експерти по адиктология (наука за пристрастяванията – бел. ред.) да класират наркотиците в зависимост от способността им да водят до зависимост и направили интересни открития, пише френското издание Le Point.

1. Хероин

Изследването на Нът показва, че хероинът е най-пристрастяващият от всички наркотици с максимална оценка 3/3. Става дума за опиат, който води до увеличаване с 200% на нивото на допамин в системата за възнаграждение в мозъка, както показват експерименти върху животни в лаборатория.

Освен че е силно пристрастяващ, хероинът е много опасен и защото леталната доза е само пет пъти по-висока от необходимата доза за „издигане“. Хероинът е поставен на второ място от гледна точка на вредни последици заради щетите, които може да нанесе както на потребителите, така и на обществото.

Пазарът на нелегални опиати, включително хероин, се оценяваше на 68 млрд. долара през 2009 г.

2. Кокаин

Кокаинът въздейства директно на начина, по който мозъкът използва допамина, за да изпрати съобщения до невроните. Накратко, той не позволява на невроните да неутрализират сигнала от допамина. Това води до необичайно повишаване на активността на дяловете от мозъка, които отговарят за възнаграждението.

При опитите върху животни кокаинът увеличил над три пъти нивото на допамина спрямо нормалните нива. Смята се, че между 14 и 20 милиона души в цял свят употребяват кокаин, а пазарът възлиза на около 15 млрд. долара.

Според експертите кокаинът, консумиран под формата на крек, е третата най-опасна дрога, а кокаинът под формата на прах, който предизвиква не толкова подчертано „издигане“, е класиран на пето място. Около 21% от хората, пробвали кокаин, стават зависими от него в даден момент от живота си.

Кокаинът прилича на други стимуланти, предизвикващи зависимост, като метамфетамина, който създава най-големи проблеми, защото става все по-лесен за намиране, и амфетамина.

3. Никотин

Никотинът е основната пристрастяваща съставка на тютюна. Когато един човек пуши цигара, никотинът бързо се абсорбира от белите дробове и се пренася към мозъка. Учените поставят никотина на трето място сред най-пристрастяващите вещества.

Над две трети от американците, които са опитвали цигари, заявяват, че са станали зависими от тях в даден момент от живота си. През 2002 г. Световната здравна организация съобщи, че в света има над един милиард пушачи, като според прогнозите тютюнът ще убива осем милиона души всяка година до 2030 г.

Лабораторните животни ставали особено нервни, когато не получавали никотин. Подложените на експерименти мишки натискали бутон, за да получат доза никотин директно в кръвта и това предизвиквало повишаване с 25 до 40% на нивата на допамин в мозъка им.

4. Барбитурати (най-старите сънотворни)

Барбитуратите са клас медикаменти, които първоначално били използвани за лекуване на тревожност и улесняване на съня. Това вещество се съдържа в лекарството Gardenal например. Те влияят на химическите сигнали в мозъка и „загасят“ някои негови области.

Когато се приемат в малки дози, барбитуратите причиняват известна еуфория, но при по-високи дози могат да са смъртоносни, защото затрудняват рефлексите на дишането.

Зависимостта от барбитуратите беше по-често срещана, когато тези медикаменти се предписваха редовно, но намаля значително, когато те бяха заменени от други лекарства, съдържащи главно бензодиазепини (Lexomil, Xanax, Valium).

Ролята на контекста е важна за зависимостта: ако едно пристрастяващо лекарство вече не е налично, то вече не може да навреди. Учените от екипа на Нът класирали барбитуратите на четвърто място сред най-пристрастяващите вещества.

5. Алкохолът

Консумирането на алкохол, което е законно в повечето държави, получава оцента от 1.9 при максимална 3 за опасност за здравето. Главният ефект от него е, че увеличава нивата на допамин в системата за възнаграждение на мозъка от 40 на 360% в експериментите, проведени върху животни. Колкото повече пиели, толкова повече се увеличавало нивото им на допамин.

Около 22% от хората, които „пият по чашка“, развиват зависимост към алкохола в даден момент от живота си. СЗО счита, че два милиарда души са консумирали алкохол през 2002 г. и че над три милиона души са починали вследствие на прекомерната му употреба през 2012 г. Алкохолът е класиран сред най-опасните вещества в света и от други експерти.

Снимки: Pixabay.com