Някои от най-добрите достойнства на Португалия далеч не са тайна: портвайн, средновековни крепости, риба треска.

Има обаче и други забележителности и факти, които са по-малко известни, но превръщат страната в една от най-добрите дестинации за посещение през 2017 г.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид следващия път, когато се говори за Португалия:

Португалия ни даде чая

Когато португалците първи срещат чая в Китай, те го наричат ча. Първата официално документирана среща с чая (под името, под което ние го познаваме и обичаме днес) е през 1560 г. от португалския мисионер Гаспар да Круз.

Португалия е първата европейска дестинация, в която се пие чай, което изиграва огромна роля при въвеждането на напитката в останалите части на континента през шестнадесети век.

И темпурата

Мнозина смятат, че темпурата – различни пържени хранителни продукти в панировка - произхожда от Азия, като се има предвид, че най-много ястия днес по този начин се приготвят там. Но португалците са първите, които използват този метод за готвене.

Португалия е най-старата държава в Европа

Португалия е запазила оригиналните си граници от 1139 г. до днес, което я прави най-старата държава в Европа.

За да сложим това в малко перспектива - Лисабон е около четири века по-стар от Рим.

Най-старата книжарница в света се намира в Лисабон

Bertrand Bookshop отваря врати около 1732 г. Намира се в лисабонския квартал Байро Алто.

Книжарницата е разрушена от земетресението, което разтърсва града през 1755 г., но е изградена на същото място през 1773. Там можете да я откриете и днес.

Синтра има микроклимат

Синтра е малък град, което се намира на 30 минути път с кола от Лисабон, и е добре известен от вдъхновяващите приказки на Ханс Кристиан Андерсен.

Със своите криволичещи планински пътища, смели дворци и автентична атмосфера, не е пресилено да си представим принцове и принцеси, които прекарват дните си в планината на днешния курортен град.

Но най-интересното нещо за Синтра е нейният микроклимат. В района е забележимо по-хладна от Лисабон и има повече облаци и мъгла.

Има фестивал, в който хората се замерват с чесън

В нощта на 23 юни португалският народ излиза на улицата за фестивала Сао Жоао. Въпреки че се отбелязва в цялата страна, северният град Порто е най-доброто място да наблюдавате тържествата.

Фестивалът има езически корени и е базиран на древен ритуал за ухажване. Затова хората хвърлят пластмасови или надуваеми чукове или гирлянди от чесън по тези, които намират за привлекателни.

Най-голямата вълна, яхната от сърфист, е край Португалия

През ноември 2011 г. сърфистът Гарет Макнамара направи рекорд за Книгата на Гинес, след като яхна най-голямата вълна в историята – 23 метра. Тя е документира в Назаре.

Железопътната гара Сао Бенто се помещава в бенедиктински манастир

Много преди хората да тичат, за да хванат влака, в това пространство са се чували само молитви.

Манастирът е построен през 16 век, но се разпада по време на пожар през 1783 г. В крайна сметка е възстановен, но след през 19 век отново е в разруха.

Крал Карлос I решава да превърне зоната във важна част от експанзията на ж.п. транспорта в Португалия. Кралят полага първия камък на железницата Сао Бенто през 1900 г.