Цената на златото отбелязва умерен ръст, след като успя да се възстанови от близо 10-месечното дъно, до което падна по време на азиатската сесия.

Спот цената на метала падна с 1%, до 1171.21 долара за тройунция по-рано днес, което бе най-ниската стойност от 8 февруари насам. В тези часове от азиатската сесия доларът бе особено силен, достигайки 8-месечен връх спрямо японската йена. След това обаче щатската валута изгуби своите позиции и това позволи на златото да вземе глътка въздух.

Към момента (15.21 часа) спот цената на златото отбелязва ръст от 0.53%, до 1187.88 долара за тройунция. Щатските фючърси се движат с 0.3% надолу, до 1185.70 долара.

Въпреки обрата от последните часове, златото е на път да приключи със седмичен спад за трета поредна седмица. Металът изгуби над 8% след победата на Доналд Тръмп на проведените на 8 ноември президентски избори в САЩ.

Инвеститорите се отдръпнаха от считания за безопасен актив метал, залагайки, че политиката на Тръмп ще доведе до по-бърз икономически растеж и повишаване на инфлацията.

Металът страда и от очакванията за повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Според техническия анализатор на Reuters Ван Тао, спот цената на метала вероятно ще падне до 1172 долара на унция, тъй като изглежда, че нивото на подкрепа на 1184 долара няма да издържи.