Цената на златото пое нагоре в днешната сесия, благодарение на отстъпление на долара и понижение на лихвите по дългосрочните съкровищни облигации на САЩ.

Към момента (15:15 часа) металът се търгува на спот цена от 1188.88 долара за тройунция, или с 0.45% под последното си затварящо ниво. Щатските фючърси за февруари бележат ръст от 0.84%, до 1190.90 долара.

По-рано през деня златото достигна спот цена от 1197.54 долара, но не успя да се задържи на това ниво, след като щатската валута възстанови част от изгубените си позиции.

Бидейки непродуктивен актив, златото е в неизгодна позиция при растяща възвръщаемост на други класове активи, като съкровищни облигации. Металът страда и от очакванията за повишение на лихвените проценти в САЩ през декември.

Нещо, което оказва положително влияние на метала, е силното физическо търсене в Азия и особено в Китай, където циркулират слухове за потенциално ограничаване на вноса на злато в страната от Китайската централната банка.

В същото време, най-големият златен ETF - SPDR Gold Trust, съобщи в петък, че авоарите му се понижили с 0.73%, до 885.04 тона.