Цената на златото се задържа около последното си затварящо ниво, над 10-месечното дъно, на което се озова по време на вчерашната сесия.

Вчера ценният метал слезе до 1160.38 долара за тройунция, което бе най-ниската стойност от 5-ти февруари. Все пак металът успя да да се вдигне, подпомогнат от слабостта на долара преди предстоящото днес публикуване на доклада за заетостта в САЩ.

Към момента (14:05 часа) златото отбелязва леко повишение, което се отразява в спот цена от 1272.10 долара за тройунция. В същото време американските фючърси за февруари се движат с 0.28% нагоре на 1272.70 долара.

„Тези изменения в цената на златото са свързани с долара,“ коментира главният трейдър на Lee Cheong Gold Dealers Роналд Люн, цитиран от Reuters. “Има и малко физическо търсене, но то не е твърде агресивно.“

„Всички участници на пазара очакват ключовия доклад за заетостта, който е насрочен за днес. Позитивен резултат ще означава, че Федералният резерв ще може да повиши лихвените проценти на следващата си среща,“ отбеляза пред Reuters Хариш В – ръководител проучвания в Geofin Comtrade.