Историята на дипломатическите подаръци е дълга и странна. Вековната традиция гостуващи държавници да връчват подаръци като израз на добрата им воля датира от зората на цивилизацията, въпреки че даровете често изразяват и скрити мотиви.

През 757 г. сл. Хр. например византийският император Константин V подарил на краля на франките Пепин III Къси механичен орган, който бил израз на превъзходството на византийската технология.

Днес обаче подаръците се връчват с простото намерение да се заздравят дипломатическите отношения. Но това не означава, че понякога не се допускат грешки. През 2009 г. Барак Обама подари на Гордън Браун 25 DVD-а с американски класики, които обаче били несъпоставими с британските.

Британската кралица Елизабет II официално е най-дълго царувалият жив монарх. Като лидер на Общността на нациите по време на 64-годишното си царуване кралицата е била държавен глава на 32 независими държави, въпреки че в днешно време броят им намаля наполовина. Тя е най-пътуващият монарх в историята с над 263 официални визити в чужбина.

Официалните подаръци са като официалните имоти на кралицата - те могат да се използват, но не са лична собственост. Подаръците могат да бъдат изядени, ако става въпрос за храни, а ако са под 150 паунда, могат да бъдат дарени на персонала или на благотворителни организации. Всички останали армагани са част от Кралската колекция.

Кралицата получава много подаръци, които обаче никак не приличат на подаръците, които очаквате да откриете под елхата тази Коледа. Business Insider изброява някои от най-странните дарове, които Елизабет II е получавала.

1. Австралия, 1947 г.: 500 консерви ананас. Нищо не изразява така добре топлите чувства като голямо количество консервиран тропически плод. Това си помислили членовете на правителството на Куинсланд, когато изпратили консервите до другия край на света като сватбен подарък за Елизабет и съпруга й принц Филип.

Според експерти много е вероятно консервите да са били дарени на нуждаещи се хора във възстановяващата се след войната Великобритания.

2. Фиджи, 1953 г.: Зъби от кашалот. Всеки път, когато кралицата посещава Фиджи, тя получава „табуа“ - зъби от кашалот, които са смятани за най-ценните предмети в церемониалната практика на острова.

3. Канада, 1958 г.: Тотем. Кралицата-майка, която представлява Елизабет, получава от нейно име 30-метров тотем от вожд Мунго Мартин от индианското племе Квакиутил, което живее на остров Ванкувър.

4. Франция, 1972 г.: Охладител за вино във формата на скакалец. Уникалният контейнер за вино бил подарен на кралицата от френския президент Жорж Помпиду, известен като ценител на модерното изкуство. Прочутият парижки музей Център „Жорж Помпиду“ е изграден по поръчка на президента през 1969 г.

5. Камерун, 1972 г.: Африкански горски слон. Джъмбо III е дарен на зоологическата градина в Лондон и умира през 1988 г.

6. САЩ, 1991 г.: Каубойски ботуши. Въпреки че е малко вероятно кралицата да е показвала някога ботушите, подарени й по време на държавно посещение в САЩ, тя е известна като почитателка на конете. Получава първия си урок по езда на 3-годишна възраст, а нейни коне са печелили над 1600 надбягвания.

7. Австралия, 2000 г.: Кучешки сапун. При посещение в бившия миньорски град Баларат кралицата, която е известна с любовта си към кучетата порода корги, получава кучешки сапун Timid Joe от марката Tilley. Не искат от нея да плати цената му от 40 пенса.

8. Британски Вирджински острови, 2015 г.: Сол. Отговорът на Британските Вирджински острови на въпроса какво да купите на жената, която си има всичко, е исторически. В Англия по времето на кралица Виктория било обичайно губернаторът на Соления остров да изпраща на британския монарх сол вместо рента.

Традицията е възобновена при посещението на Елизабет през 2015 г., макар и само като символичен жест.

9. Германия, 2015 г.: Картина на Никол Лайденфрост. Миналата година германският президент Йоахим Гаук подари на кралицата картина, изобразяваща нея и баща й. Елизабет не била особено впечатлена. „Странен цвят за кон“, казала тя, след което нанесла убийствения втори удар: „Предполага се, че това е баща ми, нали?“.

Снимки: Instagram