Във филмите за Космоса, например „Армагедон“, обикновено всичко се случва така, че накрая да има щастлив край.

Реалността сочи обаче, че хората изобщо не са подготвени за внезапното падане на метеорит, който е способен да предизвика катастрофа с глобални мащаби, твърди учен от НАСА.

Най-големият проблем е, че можем да направим много малко, за да предотвратим такава катастрофа, съобщава The Guardian, цитирайки думите на Джоузеф Нут, изследовател от Центъра за космически полети на НАСА - Годард.

По време на ежегодишното събиране на Американския геофизичен съюз Нут отбелязал, че за разлика от малките небесни тела, които понякога се взривяват в небето на Земята или се удрят в повърхността й, едрите и потенциално опасните астероиди и комети са изключително редки.

Те се приближават към нашата планета примерно на всеки 50-60 млн. години.

Метеоритът, който е убил динозаврите, е ударил земята преди 66 млн. години.

Днес, ако такъв метеорит удари планетата, отново всичко живо ще загине.

Кометите обикновено минават далеч от Земята, но понякога са доста наблизо. През 1996 г. заблудила се комета удари Юпитер, а пред 2014 г. е минала, по думите на Нут, на разстояние „космическа плюнка“ от Марс.

Тази втора комета е била засечена от човечеството едва 22 месеца преди приближаването й. Ако е взела курс към нашата планета, сме нямали да имаме време да подготвим мисия за спасяване.

За да се подготви космически апарат за полет, са необходимо минимум 5 години.

С цел предотвратяването на такива ситуации, Нут препоръчва на НАСА да построи специална ракета-прихващач на такива опасности и редовно да я подлага на изпитания.

Според учения е необходим космически апарат за наблюдение.

Тези мерки двойно ще съкратят 5-годишния срок заподготовка за унищожаване на опасна комета или астероид. Дори и това обаче не е гаранция, че един ден човечеството ще може да отрази космически удар.

Не трябва да забравяме и опасните космически камъни, които идват към планетата от страна на Слънцето, чиято светлина ни пречи да ги видим по-рано.

На свой ред д-р Кати Плеско призовава да не се използват ядрени бомби в защита на Земята.

Тя посочва, че има два начина за въздействие върху метеорит или комета: ядрен заряд или въздействие с помощта на кинетичен удар.

По думите на Плеско най-добре е опасното космическо тяло да бъде отстранено от пътя чрез мощен удар.