Ако хвърлите поглед на картата на полетите на гражданската авиация, например FightRadar, ще забележите, че над определени населени места изобщо не преминават самолети.

Look At Me обяснява защо това е така и с какво са опасни:

Източна Украйна

След като през лятото на 2014 г. над Донецка област бе свален самолет на Malaysia Airlines, който пътуваше от Амстердам към Куала-Лумпур, световната общност се удиви, че над зона с военни действия е разрешено да прелитат самолети от гражданската авиация.

Оттогава насетне се избягват подобни случаи.

Северната част на Ирак и Сирия

Преговорите за въвеждането на зона без полети над Сирия започнаха след началото на гражданската война в страната. Тя ще засегне не само гражданските самолети, но и военните.

В момента там действа терористична групировка „Ислямска държава на Ирак и Левант“.

Синайски полуостров

Към момента ситуацията в Египет горе-долу се е стабилизирала. На територията на страната обаче продължава да има места, над които е препоръчително да не прелитат големи самолети. Едно от тях е Синайският полуостров.

Северната част на Етиопия

Северната част на страната не е сред най-неспокойните територии на Африка, но въпреки това е препоръчително да бъде избягвана.

Пробелмът е, че преди около 25 г. там се разгърнаха основните събития от гражданската война. Конфликтът отдавна приключи, но в момента има едри организации, които реагират остро на историческите промени.

Сомалия

В резултат на гражданската война, която започна през 90-те години на 20 в., Сомалия се разпадна на няколко фактически независими държавни образувания.

В някои от тях активно действат терористични групировки.

Либия

Зоната без полети за военни самолети над Либия е въведена по време на гражданската война през 2011 г.

Продължаващият на територията на страната въоръжен конфилкт принуди гражданската авиация да търси обходни пътища.

Йемен

Ландшафтът на Йемен като цяло е подобен на афганския – поради това местните власти трудно се справят с въоръжените групировки, които воюват не само с правителството, но и помежду си.

Именно поради това авиокомпаниите предпочитат да не летят над Йемен. Или пък, ако минават, то то е на минимум 7 км височина.

Тибет и Хималаи

Тибет не се смята за неспокойна територия, но авиолайнери над него и над Хималаите рядко прелитат.

Това е свързано с технически причини: повишен е рискът от попадане в турбулентност поради местния релеф. Така, за да не се мине през Хималаите, самолетите прелитат над територията на Индия.

Архипелагът Сенкаку, Източнокитайско море

През 2013 г. Китай едностранно въведе ограничание на полетите над спорните територии в Източнокитайско море в района на островите Сенкаку, които дефакто се контролират от Япония.

В световното общество този ход бе определен като нелегитимен и като повод за разпалване на конфликта между Китай, Япония и Тайван.

Все пак всички авиокомпании бяха посъветвани да се отнасят с внимание към тази зона, макар и да е малка.