Надморската височина е може би последното нещо, за което мислите, когато отивате към летището, особено ако се страхувате от полета – ще имате достатъчно време, в което да виждате разстоянието между вас и морето. Факт е, че някои от най-натоварените летища в света, и особено в САЩ, се намират близо до морския бряг.

Това определено няма да ви се случи, ако летите от или до Daocheng Yading Airport, разположено в китайската провинция Съчуан. Летището се намира на близо 3 километра над морското равнище в Хималайското плато и е най-високо разположеното в света.

Колко високо всъщност е разположено летището?

Официално Daocheng Yideng Airport се намира на височина 4 41 метра. Това е само на 77 метра по-високо от второто по височина – търговското летище Qamdo Bamda Airport, което също се намира в Тибетския автономен регион. Четири от най-високо разположените летища са под китайска юрисдикция.

Да сравняваме Daocheng Yading Airport с летища е …доста трудно. Най-високо разположеното търговско летище, което обслужва главен град, е El Dorado International Airport, което се намира близо до Богота, Колумбия.

То се намира на 2 548 метра над морското равнище, което е само на 1 500 метра над всяко американско летище. За сравнение, летището в Денвър е разположено на 1655 метра.

Защо Daocheng Yading Airport няма да бъде никога заето

Ако сте фен на авиацията, сигурно сте чували израза „горещо и високо“, който се отнася за тенденцията, височината на летището или/ и местният климат, да ограничават дължината на полета, от където излита.

Това е и причината, например, да няма нон-стоп полети между Мексико Сити и Токио, въпреки големия трафик между двата града, както и сравнително лесно управляемото разстояние между тях.

Въпреки че летище Daocheng Yading със сигурност не е горещо, неговата височина го изключва да се превърне в основен въздушен хъб или да бъде нон стоп обслужващо извън географската му област.

Как да летим от и до Daocheng Yading Airport

От януари 2015 г., само две места се обслужват нонстоп от летище Daocheng Yading: Ченгду, оживената столица на провинция Съчуан в Китай, и Лужу, по-малък град (по китайските стандарти), разположен на югоизток от Ченгду.

Само три авиокомпании обслужват летище Daocheng Yading - Air China, China Eastern Airlines и Sichuan Airlines, което означава, че ако искате да посетите летището, възможностите за това са доста ограничени.