Частни съдебни изпълнители са пуснали на търг 4189 имота в цялата страна заради неплатени дългове, показва проверка на “Труд” в регистъра с публичните продажби на недвижими имоти към Камарата на ЧСИ.

В тази категория влизат земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, апартаменти и гаражи.

Близо 1000 са жилищата, които са на тезгяха за публична продан. Най-много са двустайните апартаменти – 454, следвани от тристайните – 323 броя, и многостайните – 91. Общо 100 са едностайните апартаменти, които ЧСИ се опитват да продадат.

Има случаи, в които строителен предприемач фалира или не може да плаща кредитите си и частни съдебни изпълнители пускат на търг част от жилищна сграда. Такъв е случаят с ваканционен комплекс “Панорама Бей 1” в Свети Влас, от който в момента се продават 18 едностайни апартамента.

За продажба са пуснати и 163 автомобила на длъжници, 12 бензиностанции и 36 хотела. Проверка на “Труд” показа, че за два месеца бирниците са успели да продадат 5 хотела на търг. В сайта на Камарата на ЧСИ вече не фигурират като предложения “Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел”, който се продаваше за 19.9 млн. лв., и “Интерхотел Велико Търново”, чиято начална цена бе 14.1 млн. лв.

През 2015 г. частните бирници са завели общо 180 000 дела срещу длъжници, като едва половината от тях са приключени, показва отчетът на Камарата на ЧСИ.

Частните съдебни изпълнители събират средно по около 1 млрд. лева годишно от неизрядни платци, като се очаква и през 2016-а общата сума да е в тази граница.