Един от недостатъците да си член на архаичната наследствена монархия във Великобритания е, че постоянно си под наблюдението на въоръжени охранители.

Кралица Елизабет II за малко да се прости с живота си, докато се разхождала в градините на Бъкингамския дворец рано сутринта, съобщава Times.

Когато не можела да заспи, кралицата слагала шлифер и излизала на разходка в границите на двореца. Неин бивш охранител разказва пред изданието, че бил на пост към 3 ч. сутринта в неконкретизиран ден преди много години, когато видял фигура в мрака.

Той помислил, че това е натрапник, който се опитва да се промъкне в кралските покои, и извикал: „Кой е там?“. За негова изненада това била кралицата. „Мили Боже, Ваше Величество, почти щях да ви застрелям“, смутолевил охранителят.

Той очаквал да бъде порицан заради неуместния си език, но вместо това кралицата поела вината за конфузната ситуация: „Всичко е наред. Следващия път ще се обадя предварително, за да не ме застреляте“.

През 2013 г. принц Ендрю също беше помислен за натрапник и обграден от въоръжени полицаи, докато се разхождал в градините на Бъкингамския дворец, припомня Independent. Впоследствие полицаите се извиниха на принца, въпреки че в последните години се случиха няколко пробива в сигурността на двореца.

През август м. г. 22-годишен мъж беше арестуван малко след 4 ч. сутринта, след като прескочи ограда. Той беше забелязан от полицаи, които следели камерите за наблюдение.

В последните две седмици британците са силно разтревожени за здравето на Елизабет II, която не е виждана от Коледа заради влошено здраве.

Тя пропусна новогодишната църковна служба в Сандрингам заради тежка настинка, а седмица по-рано двамата със съпруга й принц Филип бяха принудени да отложат пътуването си от Бъкингамския дворец до имението им в Норфолк заради заболяването й.

Снимки: Instagram