Хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк е един от най-легендарните в света. В стаите му са отсядали всички американски президенти от Хърбърт Хувър насам и холивудски легенди като София Лорен, Елизабет Тейлър и Франк Синатра.

В балните зали на хотела са се провеждали безброй бляскави събития, а в кухните му се родиха мъфините „Червено кадифе“ и салата „Уолдорф“. Тази година хотелът ще отпразнува 85-я си рожден ден, но на 28 февруари ще затвори врати за неопределено време, за да претърпи ремонт.

Плановете за обновяване съществуват от 2014 г., когато хотелът беше продаден от Hilton Worldwide на китайската застрахователна компания Anbang за 1.95 млрд. долара. Business Insider ни отвежда на пътешествие до култовия хотел въз основа на разказите на четирима служители за комбинирания си опит от над 100 години там.

В началото Waldorf Astoria се състоял от два отделни хотела, които били построени заради конфликт между двама братовчеди - Уилям Уолдорф Астор и Джон Джейкъб Астор IV. Те се намирали един до друг на Пето авеню и 33-а улица. В крайна сметка братовчедите се сдобрили и свързали двата хотела с коридор.

Хотелите били съборени през 1929 г., за да направят място за Емпайър Стейт Билдинг, а името Waldorf Astoria е продадено за 1 долар на Луциус Бумър, който започва строежа на хотела на сегашното му място.

Настоящият хотел се намира на Парк авеню 301, между 49-а и 50-а улица. При отварянето си през 1931 г. Waldorf Astoria е най-високият и голям хотел в света.

Президентът Хърбърт Хувър споменава новия хотел в радио обръщение от Белия дом. „Откриването на новия Waldorf Astoria...е мярката за нарастването на силата, удобството и артистичността на нацията“.

Скоро след като отваря врати, хотелът въвежда 24-часов румсървис, първия в историята на хотелите. Отличното обслужване винаги е топ приоритет в Waldorf Astoria.

Известната салата „Уолдорф“ обичайно се приготвя с ябълки, майонеза, целина и орехи. Тя продължава да се сервира в ресторант Peacock Alley, който е един от трите в Waldorf Astoria.

През годините в хотела са се снимали няколко филми. Това започва през 1945 г. с „Уикенд в Уолдорф“. Той печели над четири милиона долара и заема седмо място в бокс офиса по онова време.

Много големи събития са се провеждали в Голямата бална зала на Waldorf Astoria - стая на четири етажа, която може да побере 1500 гости под покрива си. На събитие на Националния републикански клуб през 1933 г. Хувър произнася прощалната реч на своята администрация.

Президентът Джон Кенеди е сред гостите на Бала на херцогинята на Уиндзор през 1953 г. в качеството си на сенатор от Масачузетс. Актрисата Мерилин Монро и третият й съпруг Артър Милър присъстват на бала „Април в Париж“ през 1957 г. А през същата година в Голямата бална зала се състои почетна вечеря на кралица Елизабет II.

Цените на стаите в Waldorf Astoria започват от 186 долара на нощувка и могат да стигнат до 299 долара. Най-малката стая е с площ от 41 в. м.

В хотела има три лобита, всяко от които първоначално е предназначено за различна категория гости. Входът от Парк авеню е за жени и деца, входът от Лексингтън авеню е предназначен за мъже, които могат да се нуждаят от бърз достъп до ресторант Peacock Alley, където може да се пуши. Входът от 49-а улица е за хората, отседнали в Waldorf Towers.

Макар че бъдещето на Waldorf Astoria и на кулите му не е сигурно, той ще запази непоклатимото си място в историята.

Снимки: Instagram