Цената на петрола се задържа на положителна територия днес заради окуражаващи сигнали, че членовете на ОПЕК започват да съкращават своите петролни добиви. Независимо от това обаче остават притесненията, че някои от членовете на организацията може да се опитат да не изпълнят ангажиментите си докрай и това донякъде спъва подема на горивото днес.

Към момента (15.25 часа) щатският лек суров петрол се търгува на цена от 54.21 долара за барел, или с 0.84% над затварящото си ниво от вчера. В същото време европейският сорт Брент отбелязва ръст от 0.77%, до 57.33 долара.

И двата контракта не отбелязват особено изменение за тази седмица, в която станахме свидетели на доста непостоянна търговия на петролните пазари.

„В момента има сериозна волатилност, или поне промени в движението,“ коментира пред Reuters старши икономистът по енергийните въпроси на ABN Amro Ханс ван Клееф. „Хората смятат, че дългосрочната тенденция е възходяща, но след ръст от няколко долара, осребряват печалбите.“

Пазарите днес се влияят позитивно от информацията, че Саудитска Арабия е съкратила петролния си добив от началото на годината с поне 486 000 барела на ден. В допълнение, в медиите излязоха информации за съкращения на добива от страна на Абу Даби.

И все пак съмненията относно готовността на някои членове да спазят споразумението от Виена остават.

„Ще има държави които ще мамят... не очакваме никакво спазване на договорката от страна на Багдад... И определено не очакваме кюрдите да се присъединят към споразумението, предвид факта, че са автономни от федералното правителство,“ пише в прогнозния доклад на Energy Aspects за 2017 година, публикуван тази седмица.