Те са толкова тайни, че много хора дори не подозират за тяхното съществуване. На света има няколко места, които са засекретени и не е желателно никой да ги посещава.

А и дори да иска, няма как да стане, защото те крият в себе си тайни, които никой не трябва да узнае. Благодарение на BBC, ви предлагаме преглед на тези тайни кътчета по земята.

Кралските военновъздушни сили, Северен Йоркшир, Англия

Тук ли е глобална централа по шпионаж? Повече подробности не са известни, разбира се, но във военната база, седалището на ECHELON, се намират шпионската мрежа на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Базата е построена в края на Студената война за комуникация със Съветския съюз. Вероятно е и до днес да се подслушва. Достъп имат само служителите на ECHELON и Американската агенция за национална сигурност.

Ниихау, Хавай, САЩ

Остров Ниихау е с площ 180 кв. км и се намира северозападно от Кауай. Днес тук живеят около 250 местни жители. Техният начин на живот не се променил, откакто островът съществува. Тук няма магазини и ресторанти, електричество, павирани пътища, къщи и хотели.

На Ниихау не може да стъпите, ако не сте роден тук. Единствената работа е в ранчото на семейство Робинсън, а по- голямата част от населението отглежда добитък, произвежда плодове и зеленчуци. Местните се занимават също с лов и риболов, използвайки копия, мрежи, въжета и ножове.

Островът е известен с уникалните си редки раковини, които могат да се намерят по плажовете. Достъпът до Ниихау е ограничен и става само с покана. Ако все пак искате да го видите, се организират обиколки с хеликоптер и с лодка.

Ватиканска библиотека, Рим, Италия

В архива на библиотеката на Ватикана има безценни документи, които датират от началото на християнството. Съкровищата включват кореспонденцията на художника Микеланджело с бившите папи, папски призив за Четвъртия кръстоносен поход, и други.

Като цяло тук има около 35 000 тома книги, запълващи невероятните 85 километра рафтове. През 17 век, по заповед на папа Павел V, тайните архиви са отделени от Ватиканската библиотека и учените имат много ограничен достъп до тях. Те са напълно затворени за външни лица до 1881 г., когато папа Лъв XIII ги отваря за изследователите.

Все пак се оказва, че тайните на Ватиканската библиотека не са толкова големи. Но трябва да подадете предварително заявление, ако искате да я посетите.

Зона 51, Невада, САЩ

Това място от години буди интерес заради строгата си забрана. Какво обаче се случва в тази военна зона, никой не знае. Предполага се, че през 1947 г. тук се е разбило НЛО и правителството изучава мястото. Според ЦРУ в зоната се проектират и създават нови летателни апарати, изучават се чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Базата е обявена за забранена зона, преминаващите коли са под наблюдение, не се разрешават снимките. Между 1957 до 1968 година тук са проведени поне 4 документирани ядрени опита. По-голямата част от хората, които работят тук, са карани на работа и връщани обратно с чартърен самолет от Лас Вегас. От тук нищо не може да напусне района – дори боклукът.

Глобалният семенен трезор, Шпицберген, Норвегия

Тук, в бункер на 120 фута дълбочина в планината, е бъдещето на човечеството, запазено за вечността - или поне за няколко столетия. Тук, замразени или най-грижливо съхранявани, са невероятните 250 милиона копия от 850 000 сортови семена от цял свят. До този "Ноев ковчег" за растенията достъп имат само изследователи и служители.

Желязната планина, Пенсилвания

Още един бункер с висока степен на сигурност, но в този се съхраняват не семена, а данни - а именно "най-богатите" и най-важните данни на някои от най-големите компании в света. Днес Iron Mountain се счита за най-голямото и най-сигурно място за съхранение на цифрова информация.

За да съхрани всички тези данни, центърът използва повече от 400 000 персонални компютри и около 20 хиляди сървъри. Известно е, че в архивите на Желязната планина се държат ленти от хиляди добре познати хитове, като първите записи на Елвис Пресли, данни на Бил Гейтс, над 11 милиона негативи и отпечатъци на Photobank Corbis, сред които има материали от началото на 19-и век.

Вароша, Кипър, Гърция

Този град е ваканционен рай на брега на морето, който е посещаван дори и от легендарната Елизабет Тейлър. През 1974 г. турски войски нахлуват в северната част на острова. Повече от 100 хотели и жилищни сгради, 21 банки, 24 театри и кина, както и някои 3000 малки и средни магазини, са окупирани.

Местната гръцко-кипърска общност панически бяга с намерението да се завърне, когато положението се успокои. Курортът e заграден с телени мрежи от турските военни. Не след дълго се превръща в призрачен град.

Маунт Уедър, Вирджиния, САЩ

Този таен комплекс заема няколко акра и се предполага, че ще бъде използван като алтернативен команден център от президента и други висши държавни служители, както и от членове на Върховния съд по време на война или бедствие.

Носят се слухове, че голяма част от членовете на Конгреса са докарани тук непосредствено след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Сградата привлича внимание за първи път през 1977 г., след като самолет Boeing 727 се разбива наблизо вследствие на лошо време.

Пещерата Ласко, Франция

Това съкровище на човешката история е открито през 1940 г. и съдържа някои от най-старите пещерни рисунки. Още през 1963 г. пещерата е затворена за посетители, като изображенията са започнали да се разлагат от издишания въглероден диоксид.

През 1983 г. близо до нея е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения, което е достъпно за посетители.

Фот нокс, Кентъки, САЩ

Тук се съхраняват не само златните резерви на САЩ, но и важни документи, като оригиналната Декларация за независимост или Магна харта. Мерките за сигурност на трезора са строго пазена тайна, но се предполага, че сред тях са 22 тона метална врата, бодлива тел и минни полета. И разбира се, никой не може да дойде до тук.