Минаха само три дни от встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, но той вече се зае с промените.

Новият американски лидер подписа наредба за спиране на Обамакеър, а експерти по етика заведоха дело срещу него. Освен това Тръмп започна война с американски журналисти, след като прес секретарят му Шон Спайсър използва първата му пресконференция, за да разкритикува пристрастията на журналистите и да оповести невярна информация за броя на присъстващите на церемонията по встъпването в длъжност в петък.

Independent публикува 11 неща, които вече се случиха в първите три дни от мандата на Доналд Тръмп.

1. Започна процеса по отмяна на Обамакеър

Тръмп излезе от честванията по повод встъпването си в длъжност в петък, за да подпише първата наредба в президентския си мандат. С нея той инструктира февералните власти да започнат отмяна на Обамакеър.

Заповедта от една страница изпраща указания до федералните агенции „да отменят, спират, предоставят отклонения или забавят прилагането на разпоредбите и изискванията“ на закона за здравеопазването. Според Тръмп той може да наложи „фискално бреме“ върху страната, фармацевтичните компании, отделни хора и застрахователите.

Но тъй като Законът за достъпно здравно осигуряване вече беше задействан, Тръмп не може да го отмени напълно само с изпълнителни действия.

2. Бяха обявени стотици нови израелски поселища

В събота властите в Йерусалим обявиха изграждането на 566 нови поселнически домове в три квартала в окупираната източна част на градата. Те допълниха, че отложили издаването на разрешителните, докато чакали края на мандата на Барак Обама. Съобщението беше отложено, след като САЩ отказаха да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща строителството.

Тръмп говори с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а разговорът им беше определен като „много топъл“. Белият дом съобщи, че новата администрация е в „много ранни фази“ на обсъждане на преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Това разгневи палестинците, които също смятат града за своя столица. Бенямин Нетаняху е много обнадежден от идването на власт на Тръмп.

3. Беше заведено дело срещу Тръмп

Група конституционни и правни експерти, включително бивши адвокати по етични въпроси на Белия дом, заведоха дело срещу новия президент с обвинение, че е нарушил американската конституция, като е разрешил хотелите и други негови компании да приемат плащания от чуждестранни правителства.

Делото, заведено от организацията „Граждани за отговорност и етика“ във Вашингтон, цели съдът да издаде заповед, забраняваща на Тръмп да приема подобни плащания, които според нея са забранени от Конституцията.

Организацията съобщи в комюнике, че след като Тръмп не пожелал да се оттегли от бизнеса си, сега той получава пари и услуги от чуждестранни правителства чрез гости и събития в хотелите си, отдаване на сградите си под наем и доходоносни сделки с недвижими имоти в чужбина.

4. Тръмп засили войната си с медиите

В реч в централата на ЦРУ той заяви, че е в открита война с американските новинарски медии и в същото време преувеличи броя на хората, които присъстваха на церемонията по встъпването му в длъжност.

Прес секретарят му Шон Спайсър заяви, че броят им е бил най-големият в историята, въпреки че снимки опровергаха твърденията му. Той разкритикува „преднамерено неверните информации“ по въпроса. Спайсър дори намекна, че новият президент може да избере да заобикаля напълно журналистите.

Съветникът на Тръмп Келиан Конуей каза по-късно пред NBC, че Спайсър е представил „алтернативни факти“, а не лъжи. „Ако продължаваме да говорим за нашия прес секретар с тези думи, мисля, че ще трябва да преосмислим отношенията си тук“, коментира Конуей.

5. Много страници на сайта на Белия дом изчезнаха

Страницата на Белия дом за гражданските права изглежда е била изтрита само няколко часа след встъпването в длъжност на Тръмп. Тя е заменена от друга, озаглавена „Да се борим за нашата правоприлагаща общност“. В нея се казва, че в Америка има опасна антиполицейска атмосфера и прилив на беззаконие, свързвано с нелегалната имиграция.

Споменавания на климатичните промени в други страници бяха заменени от нов енергиен план, в който не се говори за глобално затопляне и се поема ангажимент само за намаляване на плащаните от американците цени за енергия.
Страница, която информира за работата на Барак Обама с общността на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните, също изчезна.

6. Беше обявено, че в крайна сметка Тръмп няма да публикува данъчните си декларации

Конуей даде официален отговор на Белия дом на петицията, подписана от 209 000 души, която призовава Тръмп да публикува данъчните си декларации. Той беше категорично не.

„Спорихме за това по време на предизборната кампания, хората не се интересуват, те гласуваха за него. Той даде ясно да се разбере. Повечето американци са много съсредоточени върху това как ще изглеждат техните данъчни декларации, докато президентът Тръмп е на власт, а не как изглежда неговата“, каза Конуей.

7. Президентът заобиколи всички закони срещу шуробаджанащината и назначи зет си

Един от първите актове на администрацията на Тръмп беше да реши, че зет му може да стане висш съветник без никакъв конфликт на интереси според федералните закони срещу шуробаджанащината.

Американското министерство на правосъдието публикува официален документ в деня на встъпването на Тръмп в длъжност. Той позволява на съпруга на дъщеря му Иванка Джаред Къшнър да стане висш съветник.
Федералните закони в САЩ забраняват роднини да бъдат назначавани на държавни постове, но преходният екип на Тръмп заяви, че това важи само за постове във федерални агенции, но не и за такива в Белия дом.

8.Тръмп каза пет неща, които просто не бяха верни

Той затвърди репутацията си на човек, който прави изфабрикувани твърдения по време на предизборната си кампания, но заемането на най-високия пост в САЩ не му попречи да продължи да говори неверни неща.

45-ят президент предложи своите собствени „алтернативни факти“ поне пет пъти по време на встъпването си в длъжност.

9. Съветникът по национална сигурност е разследван

Комуникацията между съветника на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин и руски официални представители се разследва от контраразузнаването, съобщи Wall Street Journal.

Новината дойде само няколко часа, след като пенсионираният генерал-лейтенант положи клетва в неделя. Вестникът съобщи, че не е ясно кога е започнало разследването, дали е достигнало до доказателства за вина на Флин, дали продължава или вече е прекратено.

10. Жените организираха голям поход, включително на Антарктида

Тръмп е толкова непопулярен, че дори жени на Антарктида организираха поход срещу него в събота. В деня след встъпването му в длъжност хиляди жени се включиха в поход във Вашингтон и в целия свят, за да защитят „човешките права, правата на жените и да въстанат срещу омразата“.

11. Стана ясно, че Тръмп все пак не е написал речта си

По-голямата част от речта на Тръмп при встъпването му в длъжност не е била написана от него, както той намекна в туит, а от двама от топ съветниците му.

Два дни преди церемонията Тръмп публикува своя снимка в Twitter, на която сякаш пише речта си. Но представител на Белия дом съобщи, че голяма част от речта всъщност е била написана от Стивън Милър и Стив Банън.

Снимки: Pixabay.com, Instagram