Японките са известни със своите слаби тела, здраве и стегната фигура. И ако генът има немалка роля за това, то някои здравословни навици също помагат за общия им тонус и здраве. Като например това, че повечето от японските жени пият вода веднага след като се събудят.

Този ритуал, дълбоко вкоренен в японската култура, всъщност е форма на пречистване на тялото с вода, което е научно доказано, че помага за преодоляването на редица заболявания. За разлика от западните страни и САЩ, населението на Япония не страда от заболявания, като затлъстяване и диабет. Очевидно е, че бихме могли да научим нещо от този здравословен начин на живот.

Защо е питейната вода е толкова важна?

За начало, 70% от тялото ви се състои от вода, така че е важно да го държим хидратирано, за да работи пълноценно. Ако не пием достатъчно вода и се дехидратираме, последствията могат да бъдат много сериозни, като редица заболявания са ревматоиден артрит, мигрена, ангина, колит, диспепсия, хипертензия, затлъстяване, хемороиди, рак на гърдата, белодробна туберкулоза, камъни в бъбреците, синузит и рак на матката!

За да помогнем на тялото ни да бъде здраво и да си осигурим добър старт на деня, е важно да пием вода веднага след ставане. А ето и някои от ползите от пиенето на вода на празен стомах:

1. Помага за изхвърляне на токсините

Кокаго пиете вода, предизвиквате естествено движение в червата и помагате за изхвърляне на токсините. Пиенето на големи количества вода може дори да помогне за увеличаване на производството на мускулните клетки и нови кръвни клетки.

2. Засилва метаболизма

Когато пиете вода на празен стомах, може да засилите метаболизма си с поне 24%, което е много важно за хора, които са на диета. Това, от своя страна, засилва и отделителната система, и помага за пречистване на дебелото черво.

3. Засилва здравословното отслабване

Когато пиете вода сутрин на празен стомах, вие изхвърляте много токсини и подобрявате храносмилателната система. Освен това чувството за глад намалява, а според изследвания и апетитът през целия ден не е така силен.

4. Облекчава киселините

Ако страдате от киселини в стомаха, пийте повече вода на гладно. Така ще ги потиснете надолу и ще ги разредите, което ще облекчи неразположението ви. По този начин давате и старт на работата на стомаха преди закуската.

5. Подобрява тена и свежестта на кожата

Дехидратацията води до преждевременна поява на бръчки и до проблеми с кожата. Установено е, че пиенето на 500 мл вода на празен стомах увеличава притока на кръв и прави кожата сияйна.

Също така, пиенето на повече вода през целия ден означава, че тялото ви се освобождава токсините, които ще подобри цялостния ви вид.

6. За здрава и блестяща коса

Дехидратацията може да окаже сериозно влияние върху растежа на вашата коса. Пиенето на големи количества вода подхранва косата отвътре навън. Недостатъчният прием пък може да доведе до чуплива и тънка коса.

7. Предпазва от камъни в бъбреците и инфекция на пикочния мехур

Пиенето на вода веднага след събуждане,ще помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур. Това се дължи на факта, че се разреждат киселини, които водят до камъни в бъбреците. Колкото повече вода пиете, толкова повече ще бъдете защитени от различни видове инфекции на пикочния мехур, причинени от токсини.

8. Засилва имунитета

Питейна вода на гладно помага за прочистване и баланс на лимфната система, което води до повишени нива на имунитет.