Икономистът Кольо Парамов сподели в ефира на Нова телевизия, че едва 7314 българи получават повече от 10 хил. лв./месечно.

„БСП иска да увеличи парите на богатите на 20% като данък, а те са едва 7 хиляди, каза още Парамов. Той сподели, че общо работещите българи днес са 3.015 млн. души.

До 600 лв. получават 1.703 млн. души, а доходите на други 394 хил. българи са между 600 и 800 лв. месечно.

В границата до 1000 лв. са още 271 000 души, а от 1000 до 1300 лв. и 1300 – 1600 лв. са респективно 253 и 126.7 хил. наши сънародници.

Над 10 000 лв./месечно получават едва 7 хил. българи, а между 3 и 10 хиляди лева месечно – 71 141 български граждани, заяви още Кольо Парамов.

Политиците могат да постигнат някоя от предизборните си цели, само ако забравят за всички останали". Това заяви за "Здравей, България" Петър Ганев от Института за пазарна икономика, след като партиите представиха акцентите в предизборните си програми.

"Интересно е, че никой не предлага намаляване на данъци", коментира той.

Нова телевизия припомня обещанията на големите политически сили 50 дни преди предсрочните избори.

ДОХОДИ

ГЕРБ обещават чувствителен ръст на доходите. От партията на Бойко Борисов казват, че ще вдигнат средната заплата на 1500 лв., а минималната - с 40 на сто и тя да стане 650 лв.

БСП, в стила на една лява партия акцентира върху доходите на най-възрастните. Те казват, че ще вдигнат старите пенсии с 20% и ще стопят разликата между стари и новоотпуснати. Категорично казват, че ще запазят 10-процентния данък за средната класа, но ще въведат данък „богати“ – 20% налог за хората, които имат официални доходи над 10 хил. лева на месец от заплати, наеми, ренти.

Партията казва също, че ще върне семейното подоходно облагане и ще въведе приспадане на лихвите за първо и единствено жилище до 100 хил. лева от дължимия общ доход.

ИКОНОМКА

Червените се ангажират със сериозна защита на българската продукция.

ГЕРБ пък се ангажират да се заемат сериозно със сивия сектор и корупцията в администрацията.

ОБРАЗОВАНИЕ

От ГЕРБ обещават да вдигнат двойно учителските заплати за един цял мандат и да стимулират младите преподаватели.

Вдигането на учителските заплати е запложено и в програмата на БСП – 15% през първата година и 40% до края мандата.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Червените са готови незабавно да премахнат едно от последните въведения на ГЕРБ – пръстовия отпечатък в болниците.

От партията на Борисов пък са категорични, че ще премахнат имунитета на депутати. А БСП смята сериозно да се заеме със сигурността в селата.

"Обединените патриоти" обещават минимална пенсия 300 лева, като поне 200 лв. да стане още през първата година от мандата. Да свалят монопола на Здравната каса, да сложат полицай във всяко село и да върнат задължителната казарма – младежите да карат военна служба 6 месеца.