Ако планирате пътуване из Европа, идеята е да посетите най-чаровните и красиви малки градчета на континента. От TripAdvisor предлагат няколко средновековни дестинации, в които ще се почувствате като в приказка.

Повечето от тези градчета впечатляват не само с история, но и с архитектура, антични крепости, кокетни хотелчета и чудесни местенца за похапване.

Елате на пътешествие из Европа:

Саламанка, Испания

В сърцето на Саламанка се намира най-старият университет в Испания (и един от най-старите в цяла Европа), датиращ от 1134 г. Градът получава прякора си La Dorada (Златния град) заради красивия блясък на своите пясъчни структури.

Отличаващ се със забележителна колекция от средновековни, готически и барокови сгради, този средновековен град не трябва да се пропуска! И един съвет за съблазън: не пропускайте прясно приготвените чурос с дебел слой горещ шоколад.

Обидос, Португалия

Средновековното селище се намира се на един час северно от столицата. Разходете се по калдъръмените улици и се порадвайте на цветните врати, опознайте средновековния замък и направете разходка по крепостните стени на града.

Посетете църквите, основани през 14-и век, или се разходете ои Rua Direita - главна улица на Обидос, за да опитате местния черешов ликьор-ginjinha, който се сервира в ядлива чаша от шоколад.

Радовлица, Словения

Въпреки че много хора просто преминават през Радовлица по пътя към езерото Блед, този средновековен град си заслужава да бъде проучен. Градът предлага величествена гледка към Юлийските Алпи и може да се похвали с най-много слънчеви дни в региона.

Чешки Крумлов, Чехия

Въпреки сравнително малкия си размер, Чешки Крумлов е дом на една от най-големите крепости в страната. Тук може да изживеете безброй приключения – от рафтинг до занаятчийство.

Егуишем, Франция

Това село е все едно излязло от приказките, благодарение на калдъръмените улички и цветните сгради. Това е и популярно място за любителите на виното, затова не го пропускайте.

Йорк, Англия

Търсите средновековен град, където може да се разхождате покрай автентични запазени градски стени? В Йорк ще намерите най-големия жп музей в света, най-старата търговска улица в Европа (The Shambles) и втората по големина готическа катедрала в Северна Европа (York Minster), която се е строила 250 години!

Ако вярвате в задгробния живот, ще бъде интересно да се знае, че през 2002 г., Международната фондация за изследвания на духове обяви Йорк за най-обитавания от духове град в Европа.

Халщат, Австрия

Това живописно градче край езеро се смята за най-старото обитавано селище в цяла Европа. Намира се на около час от Залцбург и предлага едни от най-впечатляващите гледки в региона Залцкамергут.

Насладете се на живописна разходка с лодка по езерото или се изкачете на платформа, от която да се полюбувате на Халщат.

Гент, Белгия

Пешеходният център на Гент е известен със своята средновековна архитектура, включително замък от 12-и век. Ако искате самостоятелен пешеходен тур из този очарователен фламандски град, не пропускайте да разгледате колекцията от впечатляващо улично изкуство и се насладете на Ghent Illuminated - магическа вечерна пешеходна обиколка.

Чинкуе тере, Италия

Селищата Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре правят това, което е известно като Чинкуе Тере (или Петте земи) по протежение на италианската Ривиера. Между петте цветни селища се движат влакове, макар че ако сте авантюристи, се разходете по туристически пътеки, свързващи тези средновековни градчета.

Хвар, Хърватия

Старият град Хвар може да е на остров в Адриатическо море, но това не значи, че до него се стига трудно. Фериботи редовно превозват посетителите от континенталната част на Хърватия и други близки хърватските острови.

Старият град впечатлява с крепост от 16-и век и манастир от 15-и век с кипарис, за който се твърди, че е над 300 години! Стари град - средновековно селище, което също се намира на остров Хвар, е един от най-старите градове в цяла Европа.