Време беше! На 25 май Марк Закърбърг ще се завърне в Харвардския университет, за да получи най-после дипломата си, пише френският вестник Le Figaro. Той ще произнесе слово по време на ежегодното събрание на Асоциацията на бившите студенти от Харвард в аулата на университета.

33-годишният основател на Facebook прекъсна следването си по компютърни технологии през 2004 г., за да се посвети на известната си социална мрежа. Харвардският университет припомня на сайта си, че Марк Закърбърг става студент в Харвард през 2002 г., благодарение на таланта си по математика и компютърни науки.

Преди това той завършва гимназия Philips Exeter Academy в Ню Хемпшир. Но успехът на Facebook го отдалечава от университета, където остава само две години - от 2002 до 2004 г. През 2011 г. Закърбърг се завърна за първи път, за да произнесе слово пред студентите.

Генералният директор на Facebook ще получи дипломата си от ректора на университета Дрю Фауст. Благодарение на успеха на социалната мрежа, която промени живота на близо 1.9 милиарда души в света, Закърбърг няма да бъде задължаван да полага изпит.

Ректорът на Харвардския университет обяснява в статия, публикувана на сайта на висшето училище, че „Марк Закърбърг е променил дълбоко естеството на обществените отношения в света“. Тя подчертава и филантропските му усилия, като припомня, че заедно със съпругата си Присила е дарил 99% от акциите си във Facebook чрез инициативата „Чан Закърбърг“.

Той е дарил над три милиарда долара в последните десет години на лекари, университети и за лекуване и предотвратяване на заболявания, напомня още Фауст.
Закърбърг не е единственият ръководител на голяма технологична компания, който не дочаква дипломирането си. Бил Гейтс също напуска Харвард, за да създаде Microsoft, а Стив Джобс напуска Reed College в Орегон, за да основе Apple.

Забавно видео, публикувано на сайта на Харвардския университет, показва Бил Гейтс, който дава съвети на Закърбърг за церемонията по връчването на дипломата. А Марк пита Гейтс дали трябва да носи тога и шапка.