След данъчни проверки оборотите на търговците в зимните курорти Банско и Боровец скочиха с 60% през последните две години. Само за тази година, изкараният на светло оборот нарасна с 27%, съобщават от Националната агенция за приходите. През настоящата зимна кампания данъчните инспектори са извършили редица скрити и явни проверки.

Равносметката е над 2200 проверки, съставени 128 акта за установени административни нарушения, издадени заповеди за затваряне на 31 обекта. Констатираните нарушения, наложили запечатването за срок до един месец, са липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка. Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства. Паралелно с проверките търговските обекти се посещаваха от патрулиращи данъчни служители, които влязоха във всеки търговски обект в Банско и Боровец. От там бяха събрани над 3000 фискални бонове, чрез които са проверени фирмите, стопанисващи обектите, връзката на фискалните устройства със системата на НАП и коректното отчитане на оборотите.

Към екипите на инспекторите от Оперативни проверки се включиха и публични изпълнители, бе извършено принудително изземане на средствата на длъжници от касите на над 50 търговски обекта. Мярката за принудително изпълнение е наложена на фирми с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове. В хода на тези мерки 9 обекта смениха фирмите, които ги стопанисват, за да избегнат изземането на пари от касите. Това доведе до следваща стъпка на НАП. На всичките 9 „стари“ фирми, на „новите“ 9 и на физическите лица, чиято собственост са те ще бъдат направени пълни ревизии.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване не само до края на сезона, но и през цялата година и ще бъдат в денонощен режим. Основната цел е всички задължени лица да регистрират реализираните приходи от своята дейност и да внесат дължимите данъци и осигуровки.