От векове хората търсят „извора на младостта“. Хуан Понсе де Леон търсел лек срещу остаряването в Америка по време на Великите географски открития и има данни за сходно търсене още в Древна Гърция, пише сайтът MNN.com.

Макар че никой не е открил вода или нещо друго, което да осигури вечна младост, има много места, за които се смята, че повишават общото благосъстояние, лекуват или подобряват някои състояния.

Някои богати на минерали извори например могат да разрешат кожни проблеми или да облекчат временно страдащите от артрит. Но не само изворите имат лечебни свойства. Други уелнес дестинации са съсредоточени върху други по-любопитни материали като кал и морски водорасли вместо минерална вода.

Макар че обещанията за чудодейни лекарства изглеждат невероятни, тези естествени уелнес дестинации със сигурност ще излекуват най-честата причина за преждевременно остаряване – стреса.

1. Синята лагуна, ИсландияСинята лагуна е една от основните атракции на Исландия. На по-малко от един час с кола от Рейкявик, този изкуствен воден басейн е създаден през 70-те години на миналия век с използването на произведената от геотермална централа енергия. Водата е богата на силициев диоксид и сяра.

В първите години от съществуването на лагуната хората пристигали, за да се потопят в топлата вода. Тези с кожни проблеми като псориазис започнали да забелязват значително подобрение след плуването.

Синята лагуна действително е синя. Тя има небесен цвят благодарение на всички силикати, които съдържа. Цената за потапяне във водата започва от приблизително 50 долара, но през годините мястото се разви и вече включва СПА център, който предлага различни процедури за кожата и общото здраве. За тях, разбира се, се плаща отделно.

2. Пясъчната баня в Ибусуки, Япония

Японският остров Кюшу е известен с геотермалните си извори. В Ибусуки обаче хората не отиват, за да се потапят във вода, а в пясък. Подобно на минералните извори, пясъкът тук е полезен за здравето. Много хора смятат, че силата на минералите се увеличава, защото те са заровени в твърд материал вместо да се потапят в течност.

Посетителите в Ибусуки буквално да заровени в пясък, като само главите им остават над земята. Освен за обща детоксикация (пясъкът е достатъчно горещ, за да ви накара да се потите обилно) и разкрасяване, лечебната процедура, която обичайно продължава около 15 минути, е полезна за хора с анемия, астма и диабет.

3. Терме ди Сатурния, ИталияТерме си Сатурния се намира в Тоскана, Италия, област, която често се свързва с винения туризъм. Но този впечатляващ на външен вид геотермален извор, който се намира на няколко километра от едноименен град, привлича множество туристи.

Водата тече от водопад и е богата на минерали като калций, магнезий и сяра. Тази комбинация е добра за облекчаване на сърдечно-съдови заболявания и дихателни проблеми, както и за кожата.

Токсичните бели плажове на Розиняно Солвей Райските плажове всъщност са илюзия


Близо до извора се намират луксозен СПА център и хотел, голф игрище и ресторант. Освен че дава възможност за потапяне във водата, СПА центърът предлага и редица уелнес процедури.

4. Баните с морски водорасли в Ирландия


Ваните с морски водорасли, които са често срещани в крайбрежните градове в Ирландия, позволяват на хората да се потопят в тях, както биха го направили у дома си. Те са пълни с гореща морска вода и морски водорасли. Ваните с морски водорасли, които са полезни за лечението на ревматизъм, артрит, кожни заболявания и дори махмурлук, отдавна са смятани за естествен уелнес в Ирландия.

Някои от тези места продават сезонни билети, така че местните хора също използват ваните, а те не са запазени само за туристи. Някои от по-старите СПА центрове са в страната повече от 100 години и са известни с историческия си чар, както и с необичайните си процедури.

5. Мъртво мореМъртво море се намира на повече от 300 м. под морското равнище. То се намира между Йордания, Израел и палестинските територии и отдавна е известно като уелнес дестинация. Мъртво море е по-солено от океаните и има много различен минерален състав с висока концентрация на минерали като калций, магнезий и калий.

Потапянето в Мъртво море носи голям брой различни ползи. Хората, страдащи от псориазис, артрит и фибромиалгия, намерили облекчение на симптомите си след плуване. Някои дори твърдят, че водата може да забави остаряването на кожата и да предпази от косопад.

В района се практикува и климатотерапия, чрез която се лекуват хронични заболявания с дълготрайно излагане на един и същ климат в и около Мъртво море.

6. Калният вулкан Лодо ел ТотумоТова не е обичайният вулкан, който може би очаквате. Той се намира на около 45 минути от Картахена, Колумбия, и е популярна атракция. Вулканът е включен в маршрута на много туристи заради калните му бани. Вулканичната кал е с висока концентрация на калций, алуминий и магнезий.

Местните смятат, че калта има много ползи за здравето, включително тонизира кожата. Предлагат се и масажи (очакват се бакшиши). Заради популярността му Тотумо е пренаселен понякога, но можете да се включите в обиколка извън пиковия сезон.

7. Бат, АнглияТермалните извори в Бат, графство Самърсет, са били използвани откакто Римската империя контролирала територията на днешна Англия. Макар че не можете да се потопите в баните, построени от римляните, можете да посетите останките им и да видите как горещата вода се стиба в древните басейни. Бат преживя ренесанс през 18-и век и в момента е един от най-добрите останали примери на грегорианска архитектура във Великобритания.

Thermae Bath Spa позволява на посетителите да се възползват от изворите в Бат, които имат над 40 различни минерала, които са полезни за здравето на хората, страдащи от кожни и хронични заболявания.

8. Горещите извори Биг Бенд в ТексасПрироден парк „Биг Бенд“ се намира по поречието на Рио Гранде в югозападната част на Тексас. В района има много горещи извори, но Лангфорд е най-големият и най-достъпният. Мястото е кръстено на името на Дж. О. Лангфорд, който стигнал до Рио Гранде в търсене на лек срещу хроничното си заболяване. В крайна сметка той построил баня над един от термалните басейни. Останките от структурата все още могат да бъдат видени днес.

Според Службата за националните паркове изворната вода съдържа калциев карбонат, калциев сулфат, калиев сулфат, калиев хлорид и литий. Хората, които изминават краткото разстояние от най-близкото място за паркиране, за да потопят краката си във водата, понякога остават разочаровани. Басейните се намират точно до Рио Гранде и често биват наводнявани и дори могат да изчезнат напълно, когато нивото на реката се повиши.

9. ПамуккалеПамуккале е горещ извор, който тече над тераси, образувани от калциеви отлагания. Геотермалната вода разгражда калция, когато той е под повърхността, и след това той отново се отлага, когато достигне до повърхността и се охлади.

В някои от басейните водата е твърде гореща за потапяне, но в по-ниските басейни, където температурата е по-поносима, хората могат да се потопят. Ползите за здравето включват облекчаване на астмата, ревматизма, сърдечно-съдовите и дихателните заболявания.

Памуккале в миналото е известен само сред местните жители, но през 80-те години на миналия век е включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и започва да привлича вниманието на международните туристи. За да запазят басейните от повреда, посетителите не могат да носят обувки във водата, а само някои басейни да отворени за плуване.

10. Горещи извори Бейтоу, ТайванПаркът с горещите извори Бейтоу се намира до най-големия град в Тайван Тайпе. Изворите са най-популярната част от Бейтоу, а сред другите атракции е Термалната долина, наричана понякога Долината на ада.

Частните СПА центрове процъфтяват тук. Някои от тях като хотел
Yitsun са на повече от един век, а други са по-съвременни и лъскави. Топлината, минералите и сярата във водите тук е полезна за здравето. Тя помага за обща детоксикация и облекчаване на артритни болки. Независимо дали вярвате, че тези заболявания могат да бъдат излекувани, Бейтоу е една от най-лесните естествени уелнес дестинации.