Необходимо ви е цяло състояние, ако искате да си купите остров, колкото и малък да е той. Но за щастие, няма нужда да сте милиардер, за да прекарвате време на частен остров.

Много от тези места, включително остров Некер на Ричард Брансън и остров Лаукала на основателя на Red Bull Дитрих Матешиц, имат места за настаняване за всеки, който може да си позволи резервацията. Тя, разбира се, никак не е евтина.

Остров Некер

Той е част от Британските Вирджински острови и е собственост на основателя на Virgin Group сър Ричард Брансън. Островът от 74 акра е напълно необитаем до края на XX в., когато Брансън го купува на 28-годишна възраст за сумата от 180 000 долара.

Той се заема да превърне неразвитата земя в малък курорт с вили в балийски стил, които могат да поберат около 30 души.

Наред с очакваното разнообразие от СПА процедури, места за хранене и басейни, Некер предлага водни спортове, тенис кортове и множество плажове и естествени пътеки. Наемът на целия остров излиза около 65 000 долара на ден, въпреки че е възможно да наемете и отделни вили. Мястото е добър вариант и за любителите на природата.

Брансън полага усилия за опазването на природата и на остров Некер живеят застрашени от изчезване игуани и фламинго. Дори различни видове морски костенурки пристигат на острова, за да снасят яйца.

Остров Лаукала

Частният остров Лаукала се намира във Фиджи. Той се простира на площ от 3000 акра и преди време беше собственост на магната в издателския бизнес Малкълм Форбс. Той толкова много харесал острова, че пожелал да бъде погребан там.

След смъртта на Форбс основателят на Red Bull Дитрих Матешиц купува острова от наследниците му.

Матешиц строи курорт с 25 вили в стила на традиционните фиджийски къщи. Подобно на Некер Лаукала е любима дестинация на звездите. Тук можете да се радвате на някои екстравагантни преживявания, като да притежавате собствена подводница и не е никак евтино - средно над 4000 долара на нощ.

Природата и екологията са важна част от преживяванията на Лаукала. Фермите за отглеждане на плодове и зеленчуци, и дори на едър рогат добитък, позволяват на острова да произвежда сам почти всичката си храна. Вътрешната му част е неразвита, а любимото занимание на гостите в свободното им време е гмуркане сред костенурки край бреговете на Лаукала.

Сонг Саа

Този курорт с 27 вили обхваща два острова близо до камбоджанския град Сихануквил. Някои от вилите се намират в джунглата, други са на плажа, а трети – върху платформи над водата.

Въпреки десетките вили обаче, природата е доминираща сила тук. Водата и рифовете около островите са защитени, а гостите могат да обикалят близките села и мангрови гори.

Сонг Саа поставя на преден план релакса и духовното подмладяване. Спа и уелнес процедурите са насочени към вътрешния мир, наред с физическото тяло. Собствениците на острова имат фондация, която работи за опазването на хабитатите в архипелага Кох Ронг и за подобряване на живота на местните хора. Сонг Саа развива и соларна система, която ще осигурява енергия на курорта и на съседните села.

Аманпуло, Филипини

Аманпуло е единственият имот на острова от 250 акра Памаликан във Филипините. Тази област в Югоизточна Азия е известна и обичана заради белите си пясъчни плажове. Памаликан има съвършени примери за този вид тропическа идилия.

Аманпуло се състои от 42 малки къщи, следващи традиционния модел на жилищата на острова. Рифовете около Памаликан са идеални за гмуркане, особено откакто курортът създаде нещо като морски резерват, защитаващ коралите и техните обитатели от риболов и прекомерен трафик на кораби.

Наред с къщите по крайбрежието, Аманпуло има вили, разположени по хълмовете, които са идеални за любителите на панорамните гледки.

Малък Сейнт Винсент

На остров Малък Сейнт Винсент, който се намира на 65 км от Сейнт Винсент и Гренадин, се намира курорт с 22 вили и бунгала, разположени по крайбрежието.

Островът е доминиран от гъста гора и заобиколен от около 3 км бели пясъчни плажове. Курортът, управляван от Small Luxury Hotels of the World, не е много скъп. Вилите с едва или две спални обикновено се предлагат за 1000-2000 долара на нощ, в зависимост от сезона.

На острова няма превозни средства и по-голямата част от земята остава покрита с гори, така че най-привлекателната му черта е уединението, което усещат гостите му, дори когато има други хора на острова. Освен това Малък Сейнт Винсент до голяма степен задоволява сам нуждите си със собствени енергийни източници и завод за обезсоляване на морски води.

Остров Гуана

Тук също има малък курорт от 850 акра. Макар че разполата с едни от най-чистите бели пясъчни плажове на Карибите, в момента островът няма хотели. Основан от квакери през XVIII в., той в крайна сметка е закупен от американска двойка, която построила каменни вили и поканила хора от артистичните среди да отсядат за дълги работни ваканции.

Освен че са подобрили местата за настаняване, настоящите собственици на острова предприеха проекти за реставрация за връщане на характерните за района растения и животински видове, включително игуани и костенурки.

Островът има и три защитени рифа близо до бреговете си. Остров Гуана, който беше определен за един от най-добрите карибски курорти от Conde Nast през 2016 г., има сравнително разумни цени под 1000 долара на нощувка.

Северен остров

Той е част от Сейшелските острови край бреговете на Източна Африка и едва от скоро започна да развива туризма си. На острова е извършено първото документирано кацане на Сейшелските острови през 1609 г. Следват години, в които Северният остров запада и е наводнен от вредни животински видове.

През 1997 г. новите собственици започват да го възстановяват до предишното му състояние. Южноафриканска компания за екотуризъм прибавя нови бунгала и превръща Северния остров в търсена дестинация заради красивата й природа. Местата за настаняване са преднамерено луксозни и островът се превърна в любима дестинация на звездите. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж прекараха тук медения си месец.

Частният остров Мбемба

Тук могат да отседнат едва 20 гости в десет бунгала. Той се намира край североизточния бряг на Занзибар и е идеален както за плаж, така и за гмуркане. Курортът е управляван от andBeyond - компания, която е специализирана в обиколки, свързани с приключения и сафари.

Курортът разполага с училище за водолази и предлага обиколки с каяк, които се възползват от разположението му насред живописна природа. Самият остров е дом на редица редки птици.

Частен остров Квилалеа

Частен остров Квилалеа се намира насред архипелага Квиримбас, верига от острови в Индийския океан край бреговете на Мозамбик. Островът разполага с имот, управляван от компанията за бутикови курорти Azura и е известен с екологични практики и съвременен африкански дизайн.

Курортът разполага с девет вили на плажа, останалата част от Квилалеа е необитаема. На архипелага Квиримбас се намира голям морски резерват, така че голяма част от дейностите на гостите се въртят около водата и дивата природа.

Освен пустите плажове, гостите могат да карат каяк покрай мангрови гори и да се гмуркат в рифовете край брега. Спа центърът на Azura предлага уникална комбинация от процедури на основата на традиционната местна медицина и съставки.