Санта Круз дел Ислоте е коралов остров - един от най-малките, в архипелага Сан Бернардо, разположен край бреговете на Колумбия.

Въпреки че площта му е само 0.012 кв. км, на него живеят 1200 души. Гъстотата на населението му е четири пъти над тази на Манхатън, посочва Amusing Planet.

Но Санта Крус дел Ислоте не е Манхатън. Тук няма течаща вода, нито канализация. Електричеството е на разположение само пет часа на ден и идва от генератор.

Прясна вода се доставя от колумбийската флота веднъж на всеки три седмици. Така че защо хората живеят на изолираното парче земя?

Легендата разказва, че преди около 150 години група рибари от крайбрежния град Бару, който се намира на около 50 км, търсят нови води за риболов, когато попадат на този малък коралов остров.

След като е твърде късно да гребат обратно до домовете си, рибарите създават лагер на остров за през нощта и са приятно изненадани, когато откриват, че на него няма комари - рядкост в района. Заради спокойния сън, несмущаван от насекоми, те решават да се заселят на него.

Днес на острова има 90 къщи, два магазина, един ресторант, дискотека и училище, разположени на площ с размерите на футболно игрище и половина. Това е най-гъсто населеният остров на Земята.

Мястото е толкова ограничено, че много от структурите се разширяват върху нови водни площи. Многоетажни конструкции биха облекчили задръстванията, но едноетажните къщи тук са единствените постройки.

Единственото незаето пространство е с размерите на половин тенис корт, който често остава под вода по време на прилив.

Повечето от обитателите на Санта Круз дел Ислоте са рибари или служители, които работят в хотели и курорти на близките острови. За дълго време риболовът е единственият им поминък, но през последните години рибните запаси се стопяват, принуждавайки местните да си намерят работа на друго място.

Сега голяма част от тяхната икономика зависи от туризма. Най-близкият остров Мукура разполага с курорт от най-висок клас и предлага на туристите риболов, гмуркане с шнорхел или екскурзии, а много от жителите на Санта Круз работят там. Други пък продават различни сувенири или местни храни.

Въпреки трудностите, местните жители описват живота на острова като тих и спокоен. Няма насилие или престъпления, така че вратите никога не са заключени, а дори и децата са описани като "послушни" и "добре дисциплинирани" от учителите си.

Електрическият генератор се включва в 19 ч. и до 23 ч. островът разполага с електричество. Това е времето, което местните отделят за сапунени опери по телевизията. По време на големи футболни мачове хората събират пари, за да купят бензин за генератора, за да могат да гледат мачове.

#santacruzdelislote #vacaciones

Снимка, публикувана от carlos andres (@carlosandrestorresrodriguez) на

Ювенал Хулио е 66-годишен инструктор по гмуркане и правнук на един от основателите на остров. Той нарича Санта Крус дел Ислоте рай.

"Аз ще живея тук до края на дните. Това е един славен живот, "казва той.

Подобно на останалата част от хиляда и двестата жители на малкото парче земя, Хулио ще го напусне, когато почине – защото на само когато той е мъртъв, защото на Санта Крус дел Ислоте няма място за гробище.