Колкото и изненадващо да ви звучи, в тази класация има и български представител. Вижте кой е българският град-остров:

10. Линдау, Германия

Историческият град Линдау е съвсем близо до точката на пресичане на австрийската, немската и швейцарската граници в източната част на езерото Констанс (Бодензее).

Градът е свързан със сушата с мост и жп релси, като има около 3000 жители. Покрит със зеленина и средновековни сгради, той е доста популярна туристическа атракция.

9. Санта Крус дел Ислоте, Колумбия

Намира се в близост до Карибския бряг на Колумбия. Санта Крус дел Ислоте неофициално е най-многолюдният остров в света. На неговата площ от 1 хектар са разположени около 90 къщи, в които живеят около 1200 души.

Островитяните погребат своите мъртъвци на близкия остров, защото няма място за гробище. Те играят футбол също на съседен остров, защото площадът на Санта Крус е с размери на половината на тенис корт.

8. Исола деи Пескатори, Италия

Изола деи Пескатори (Рибаският остров) е най-северният от трите Боромейските острови в езерото Лаго Маджоре. Има население от около 50 души, които живеят тук целогодишно.

Тясна уличка се простира по цялата дължина на острова, а от нея излизат малки калдъръмени улички, които водят до крайбрежната алея, която обгражда цялата му територия. Тя често се наводнява.

Тук основният поминък на населението е риболовът.

7. Мекскалтитан, Мексико

Това е малък изкуствен остров град край тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Градът е разположен ниско в блатистите канали, които го заобикалят, и по време на дъждовния сезон от юни до октомври водата залива улиците му.

Някои експерти смятат, че градът е възможно да е легендарният Азтлан – загубеният град на ацтеките. Днес той е известен с улова на скариди, които моряците разстилат да съхнат по улиците му.

Вижте още: В мексиканската Венеция тротоарите са покрити със скариди

6. Трогир, Хърватия

Разположен в близост до Сплит, Трогир е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Малките средновековни улици на приказния островен град разкриват скрити ресторанти и привличащи погледа галерии.

Широката крайбрежна алея се вие около града, известен с очарователното си пристанище с платноходки. Приятна смесица от романска и готическа архитектура, Трогир предлага на туристите венецианска катедрала и средновековна крепост.

5. Несебър, България

Често наричан "Перлата на Черно море", Несебър е един от най-старите градове в Европа с история на повече от три хилядолетия. Старата част на града е разположена върху остров, свързан със сушата чрез тесен провлак.

Смята се, че Несебър е градът с най-много църкви на глава от населението на Стария континент, които представляват богато архитектурно наследство.

4. Флорес, Индонезия

Флорес е разположен на брега на езерото Петен Ица и е свързан със сушата с провлак, от другата страна на който лежат градовете-близнаци Санта Елена и Сан Бенито.

За мнозина основната причина да посетят Флорес е близостта му с известните руини на маите Тикал. Но и самият град е красива гледка - с колониалните му сгради с червени покриви, тесните калдъръмени улички и многото хотели и ресторанти.

3. Мале, Малдивите

Мале е столицата и най-гъсто населен град в Малдивите. Над 100 000 души са натъпкани върху малкия остров.

Вода се добива от обезсоляване на подпочвени води, докато електрическа енергия се осигурява за града с помощта на дизелови генератори. Твърдите отпадъци се транспортират до близките острови, където се използват за попълване на лагуни.

Вижте още: Различното лице на Малдивите

2. Манхатън, Ню Йорк, САЩ

Това е един от районите на Ню Йорк, който се е превърнал в негов символ. Той всъщност е град-остров, който включва повечето от най-известните забележителности на Голямата ябълка.

През 1625 г. холандците построили форт на остров Манхатън, което отбелязва раждането на Ню Йорк. Днес това е един от най-гъсто населените островни градове в света - с население от 1 634 795 души, живеещи на площ от 59.47 кв. км.

1. Венеция, Италия

Световноизвестна със своите канали, Венеция е построена върху архипелаг от 117 острова, които са свързани с 455 моста. В стария център каналите служат като пътища, като тук е изключена почти всяка друга форма на транспорт, освен лодките.

Градът обаче бавно потъва и по време на високите приливи през есента и зимата площад Сан Марко - най-ниската част на острова, е непрекъснато наводнен. През последните 1000 години той слиза под вода с около 7 сантиметра на век, а само през последното столетие Венеция е потънала с около 24 сантиметра.