Това са кътчета от България, които са запазили спомена за славни битки и весели сватби, тежки робски години и ярки периоди на възход.

Много населени места у нас имат невероятната способност да ни пренесат в историята още с първата крачка на тяхна земя. Вижте 20 от тях:

Смилян

Намира се на 15 км от Смолян. Това е едно от най-старите селища в Родопите. Името му идва от неговите създатели – представители на славянско племе, наречено смолени.

В центъра на селото се изправя на 10 метра височина Часовниковата кула. Построена за наблюдателница преди два века, по-късно тя се сдобива и с часовник. На територията на селото се намира един от най-големите източноправославни храмове в Родопите – църквата Свети Спас.

Духът на това кътче от страната е запазен в традиционния празник на смилянския боб, който се организира всяка година в последния уикенд на ноември. В селото можете да видите и единствения по рода си музей на фасула.

Свежен

Закътано в Сърнена Средна Гора, селото се намира в Пловдивска област. Легендата разказва, че е основано от търновски боляри, които търсели спасение от турските нашественици.

В миналото носи името Аджар, което от арабски значи нож. Населението му се е славело с привилегиите си от султана, включително и с тази да носи оръжие.

Българската традиция през вековете е съхранена от Аджарската книжовна школа, която е продължение на Търновската книжовна школа през турското робство. Освен хилядите други ръкописи, в църквата Свети Георги в селото се е преписвала и История славянобългарска на Паисий.

Заради активното участие на жителите му в Априлското въстание, селото е опожарено. Днес от него са запазени около 100 къщи, които са архитектурно-исторически резерват.

Вижте още: 10 от най-красивите български села

Копривщица

Копривщица се намира в Същинска Средна гора, на брега на река Тополница. Това е един от най-красивите български градове, чиито жители са активни участници в борбата за освобождение на страната ни от турско робство.

Градчето е опожарявано многократно, като от първото селище на това място днес е останала само една къща – Павликянската. В Копривщица самият Левски основава първия революционен комитет, именно тук пуква и първата пушка на Априлското въстание.

Днес Копривщица е град-музей, архитектурен и исторически резерват. Туристите минават по каменния мост „Първа пушка“, разхождат се по занаятчийската чаршия и прекланят глава пред загиналите в костницата с останките от падналите в Априлското въстание.

Можете да посетите къщите-музеи на Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов и Димчо Дебелянов.

Арбанаси

Построено върху плато над старопрестолния Търново, Арбанаси разполага с невероятна гледка към Царевец и Трапезица. Летописите разказват, че създаването на селото е село на цар Иван Асен Втори, който преселил няколко гръцки семейства на мястото.

Смята се, че това е първият по рода си „град на богатите" у нас – в Арбанаси са живели най-видните болярски фамилии от района, част от които продавали продуктите си в Багдад, Индия и Персия.

Историята на селото днес пазят 144 богато украсени къщи, 5 църкви и 2 манастира. То е архитектурно-музеен резерват.

Боженци

Въпреки че е по-известно като Боженци, оригиналното име на селото е Боженците. Намира се в Средна Стара планина, в близост до Шипченския проход.

И това село е дело на избягали от Търново боляри, които търсят спасение в недрата на планината от турците. Смята се, че сред тях е и млада жена на име Божана, която дава името на селото.

През Възраждането това е изключително важен кръстопът за търговците. Именно архитектурата от този период е запазена и до днес в селцето, което е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Историята и в наши дни крачи с туристите по калдъръмените улички, любува се на чардаците и покривите с каменни плочи на къщите, а вътре се удивлява на резбованите им тавани.

Широка лъка

Намира се в сърцето на Родопите, в близост до Смолян и Пампорово. Селото е известно не само със запазените си автентични родопски къщи, но и като родно място на родопската песен.

Обявено за архитектурен и фолклорен резерват, Широка лъка може да се похвали с къщите Згуровска, Учиковска и Григоровска. Иконостасът на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е дело на братята Димитър и Захари Зограф.

В Широка лъка са родени едни от най-големите певци и гайдари на родопския край. Селото е известно не само у нас, но и по света със своите каба гайди.

Тук се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е превърната в негов щаб след Освобождението.

Несебър

Невероятният Несебър е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и може би една от най-големите български забележителности за чуждестранните туристи. Това е един от най-древните европейски градове, създаден преди повече от 3200 години.

Древният Месамбрия е добре развит град и голямо пристанище, който дори сече собствени монети. Става част от Римската империя, а през 812 г. и от българското царство.

Днес градът е архитектурен резерват, в който са открити от археолозите едва половината от неговите 42 църкви. Намира се на уникално място на брега на морето, като старият град е свързан със сушата с провлак, дълъг около 400 метра.

Вижте още: 13 от най-красивите места на Балканите

Лещен

Старинното селище със запазени къщи с уникална българска архитектура се намира в близост до Гърмен в Благоевградска област.

Селцето се крие в гънките на Родопите, а днес по улиците му се снимат много филми и клипове заради запазената архитектура и български дух.

Повечето къщи, които са реставрирани, посрещат туристи.

Трявна

Трявна се гордее със запазената си възрожденска архитектура и невероятно културно наследство. Градчето се намира на 20 км от Габрово.

И тук намират дом много боляри от Търново, които търсят спасение в Балкана от турското нашествие. Градът по време на робството бързо се разраства и се превръща в голям занаятчийски център.

В града възниква най.старата от възрожденските художествени школи – Тревненската. И днес тук могат да бъдат видени дюкяни, в които се майсторят уникални предмети.

Едни от символите на града са Часовниковата кула и старият каменен мост, построен през 1845 г. В центъра на градчето пък се намира единственият изцяло запазен възрожденски площад у нас – Дядо Никола.

Гела

Пулсиращо със сърцето на Родопите, Гела се намира в планината, в близост до Смолян и Широка лъка. Смята се, че е основано от траките.

Според легендата, това е родното място на Орфей. Местните разказват, че той слязъл да търси любимата си Евридика в царството на мъртвите през входа на пещерата Дяволското гърло, която се намира наблизо.

Селото пази българския дух с ежегодното национално надсвирване с гайди, което се провежда през първия уикенд на месец август.

Следва втора част