Не всяка държава може да е Франция или Испания, но кои държави приемат най-малко посетители. Daily Telegraph публикува кои са те.

Европа

Лихтенщайн – 57 000 посетители

Втората най-малко посещавана държава в Европа с 57 000 туристи през 2015 г. е Лихтенщайн. Това е спад със 7.5% през 2014 г. Какво изпускаме? Малката държава между Австрия и Швейцария, в която се говори на немски, има удивителен планински пейзаж, добри възможности за алпинизъм, маунтин байк и зимни спортове. Замъкът Вадуц е крепост от XII век. Едноименната столица има прекрасна галерия за изящно изкуство и пощенски музей.

Молдова – 94 000 посетители

През 2015 г. Молдова е приела малко под 100 000 туристи, което я превръща в третата най-малко посещавана държава в Европа. Молдова се намира между Румъния и Украйна, а в столицата й Кишинев има средновековна крепост и исторически комплекс „Стария Орхей“ със сгради, датиращи от палеолита. В Молдова можете да откриете още 142 винарни, заобиколени от лозови масиви.

Сан Марино – 54 000 посетители

Най-малко посещаваната държава на Стария континент е Сан Марино. Само 54 000 туристи са посетили през 2015 г. миниатюрната планинска държава, заобиколена от италиански територии. Те са намалели от 75 000 през 2014 г. Кои са забележителностите тук? Историческият център, който датира от XIII в., с кули, крепостни стени, порти и бастиони, неокласическа базилика от XIX в. и площад, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 2008 г. заедно с планината Монте Титано, върху която се намира. Международното летище „Федерико Фелини“ в Римини се намира само на 40 минути разстояние с кола.

Азия

Бутан – 155 000 посетители

Бутан е приел 155 000 туристи през 2015 г., повишение спрямо едва 14 000 през 2012 г. Но страната, която измерва производството си по Брутно национално щастие, а над 90% от населението й казва, че е щастливо от живота си, може да предложи много на посетителите си. Долините Паро и Пунака разполагат със зелени хълмове, кристалночисти реки и високи планини. Ниският брой туристи може да се дължи на трудния достъп до страната - малцина са пилотите, които могат да приземят самолет на стръмното й летище, и на сравнително неразвитата инфраструктура.

Бангладеш – 125 000 посетители

Една от най-гъсто населените и слабо посещавани държави в света, която често става жертва на наводнения, е Бангладеш. Голяма част от населението на страната живее в бедност, но съществува слаб туризъм под формата на алпинизъм и посещение на чаените й плантации. Тук се намира и будитският манастир Вихара в Пахарпур, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Британското външно министерство предупреждава за висока заплаха от тероризъм.

Източен Тимур – 60 000 посетители

Това е най-слабо посещаваната държава в Азия. Източната част на остров Тимур е обградена от коралови рифове, а релефът във вътрешността е предимно планински. Това превръща страната в предпочитана дестинация за приключенски настроени водолази и алпинисти. В Източен Тимур има и множество колониални сгради от португалската ера, а пещерите Кере Кере съдържат удивителни рисунки, датиращи отпреди повече от 13 000 години. Британското външно министерство предупреждава, че престъпността продължава да е проблем за Източен Тимур с въоръжени обири и нападения срещу автомобили.

Океания

Кирибати – 5000 посетители

Страната се състои от 33 коралови атола, които се простират по протежението на екватора. По време на Втората световна война край бреговете на столицата й Южна Тарауа се водят боеве. Днес основните атракции са туристите са риболовът, гмуркането и частните острови.

Тувалу – 1000 посетители

Държавата в Южния Пасифик е най-слабо посещаваната в света. Тя няма въоръжени сили, заплахата от тероризъм е ниска, а престъпността – малка. Няма политически партии, а политиката на страната се определя от личностни, семейни и островни интереси. Тувалу е парламентарна демокрация, а кралица Елизабет II е държавен глава. Преди няколко години страната беше посетена от херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Южна Америка

Монсерат – 9000 посетители

Това е най-слабо посещаваният карибски остров. Британската задморска територия вероятно е най-известна с активния си вулкан, покри бившата столица на острова Плимът с отломки и пепел след изригването си през 90-те години на миналия век. Сега островът е привлекателен с възможностите си за подводно гмуркане и живот в малък град. Монсерат е известен като „Изумрудения остров“ заради ирландските заселници, които се установяват тук през XVII в. Най-голямото събитие през годината е Свети Патрик (17 март), когато тържествата и забавленията припомнят ирландското наследство и местната култура.

Ангуила – 73 000 посетители

Трудно е да изберете сред най-идиличните острови на Карибите, но Ангуила определено е добър вариант. Трудният достъп е причина за малкия брой туристи – островът е бил посетен от едва 73 000 души през 2015 г., което обаче е леко повишение спрямо предишната година. През пиковите зимни месеци Ангуила често е посещавана от американци, включително от някои звезди.

Френска Гвиана – 199 000 посетители

Най-малко посещаваната дестинация в Южна Америка пред Гвиана (207 000 туристи) и Суринам (228 000 туристи), Френска Гвиана е френска отвъдморска територия. Столицата й Кайен е подчертано френска с кафе културата и кухнята си, но китайската и виетнамската храна също са популярни. Градът е много красив с все още запазени дървени сгради. Британското външно министерство предупреждава за повишена опасност от вируса зика.

Африка

Сао Томе и Принсипи – 8000 посетители

Най-слабо посещаваната държава в Африка, данните за 8000 посещения са за 2010 г. Държавата от два острова на 225 км от Габон е богата на петрол и какао, но туристи почти не пристигат. Архитектурата от португалската колониална ера прави Сао Томе привлекателен за посещения. Другите атракции са риболовът, гмуркането и наблюдаването на китове и делфини между юли и октомври.

Коморските острови – 15 000 посетители

Островите близо до Мадагаскар и крайбрежието на Мозамбик имат красива вулканична природа, някои от най-добрите неоткрити коралови рифове в света за водолазите и гори, обитавани от лемури и плодови прилепи. На островите се говори коморски, наподобяващ суахили, арабски и френски. Те са били посетени само от 15 000 души през 2010 г.

Сиера Леоне – 24 000 посетители

Само 24 000 посетители са пристигнали в Сиера Леоне през 2015 г. спрямо 44 000 души предишната година. Епидемията от ебола е основната причина за намаляването на популярността на страната. След отминаването на опасността има надежда туризмът да спомогне за дългосрочното възстановяване на страната, пострадала от дълги войни и бедност.
Близък Изток

Кувейт – 198 000 посетители

Най-слабо посещаваната държава в Близкия Изток е разположена между Ирак и Иран и войските на Саддам Хюсейн нахлуха тук през 1990 г, ставайки причина за последвалата война в Персийския залив. Днес страната е много по-спокойно място и посетителите не срещат никакви проблеми. Атракциите включват изискани колекции от ислямско изкуство, разпознаваеми небостъргачи като Кувейтските кули и пристанище Дхоу.