Кои са страните, в които жените са по-дълголетни от мъжете и са по-склонни да оцеляват? И кои са държавите, в които „слабия пол“ има превес? Отговори на тези въпроси дава проучване, цитирано от World Atlas.

Проучването сравнява съотношението между половете в различните държави по света. Има два вида сравнения, които се правят – съотношение по пол по рождение, когато се определя броят родени мъже на всеки 100 жени и сравнение на пол на населението, където се взимат предвид смъртност и миграция. В западните страни на всеки 100 жени се падат по 97.9 мъже.

Страните от бившия Съветски съюз се отличават с голем превес на жените, сочи статистиката. Мартиника и Латвия имат по-малко от 85 мъже на 100 жени. В Литва, Кюрасао, Гваделупа, Украйна, Армения, Русия и Беларус на всеки 100 жени се падат между 85.3 и 86.8 мъже. Естония има 88 мъже на 100 жени.

Като причина за тази голяма разлика се посочват войните, в които традиционно участват мъжете, склонността им към повече насилие и злоупотреби със забранени вещества. След Втората световна война, например, през 50-те години на миналия век, в Русия на 100 жени са се падали 76.6 мъже. В следващото десетилетие броят им нараства до 88 на 100 жени, но след 1995 г. разликата отново се увеличава.

Съотношението между половете не се е променило и заради ниските нива на фертилност. В резултат на това населението застарява, като жените са преобладаващата част. В тази част на света мъжете се отличават и с ниска продължителност на живота - 64.2 години, докато при жените тя е 75.6 години.

Злоупотребата с алкохол, включително инциденти, причинени от прекомерна консумация, тютюнопушенето, заболяванията и самоубийствата, са основните причини за смъртността сред младите мъже. Прекомерната консумация на алкохол, особено водка, се цитира като "топ убиец".

Почти половината от мъжете (47%) пият повече от една бутилка водка на седмица, в сравнение с 11% от жените. Това е отражение и на културни ценности, като пиенето от жените се счита за морално неприемливо при над половината жени (52%) и при една трета от мъжете (36%).

Наред с това консуматорите на високоалкохолни напитки са склонни да пушат повече от потребителите на нискоалкохолни. От там произтичат и различни болести - туберкулоза, пневмония, рак, заболявания на черния дроб и на панкреаса, исхемична болест, повечето от които водят до смърт.

Разликите в съотношението между половете варира в различните възрастови групи. Промяната в съотношението се дължи на по-ниските нива на брак и фертилността. Освен това се наблюдават повече извънбрачно родени деца и повече аборти, както и по-висока смъртност на жените следствие на тези аборти.

Децата, родени с родители от нации, които са полово балансирани са предразположени към по-здравословен и по-качествен начин на живот спрямо тези, родени в нации с голяма полова диференциация.

А ето и топ 10 на страните, в които жените са повече от мъжете (брой мъже на 100 жени)

1. Мартиника - 84.50

2. Латвия - 84.80

3. Литва - 85.30

4. Кюрасао - 85.60

5. Гваделупа - 86.00

6. Украйна - 86.30

7. Армения - 86.50

8. Русия - 86.80

9. Беларус - 86.80

10. Естония - 88.00