Малката балканска държава Черна гора е истинска съкровищница – скрила е под средновековната си плащеница цели 40 езера, 293 километра морска ивица, безброй крепостни стени и наследството на най-големите древни цивилизации.

На площ от само 13.8 кв. км държавата съчетава едни от най-недостъпните планини в нашия регион – Динарските, с удивителни езера, като Шкодренското, както и невероятна морска ивица – на нея са разположени повече от 52 километра пясъчни плажове.

Почакайте само да обърнем внимание на древната история на региона. С нея ще се сблъскате в перлите на Адриатика – черногорските Будва и Котор, както и хърватския Дубровник, които ще изпълнят сърцето ви с емоции, а духът с приключения.

Тръгваме ли?

Будва

Атмосферата на Будва е моделирана от две големи древни цивилизации – древногръцката и древноримската. Старият град, който ги съчетава в себе си, заедно с още безброй културни и исторически влияния от по-нови епохи, се намира на полуостров.

В миналото обаче той е отделен остров, който е свързан със сушата чрез пясъчен провлак. Подобно на повечето исторически градове в страната, и Будва е обвит от крепостни стени.

Но не само те го обграждат. Крайбрежието на средновековното градче може да се похвали с повече от 35 плажа, част от известната Будванска ривиера.

Остров Свети Никола пък се намира на само 1 км от Стария град. Наблизо е разположен и Свети Стефан, известен като курорта на богатите. Тук на природата и удивителната история се наслаждава Клаудия Шифър, която разполага с жилище на острова.

Интересни факти: най-известният плаж на Будва е Могрен. Ситният му пясък е сгушен между няколко огромни скали, а до морето води 500-метрова пътека, идваща от сърцето на Стария град.

Котор

Наричат Котор „невестата на Адриатика“. Старото му пристанище и градската крепостна стена са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тук са съхранени следите на над 10 цивилизации, формирали уникалния облик на района.

Старият град е истински лабиринт, в който един погрешен завой може да ви струва вярната посока. В него може да се влезе през три порти, а крепостните му стени са високи до 20 м.

Четири пролива, между които се издигат стръмни скали, формират Которския залив. В него се крият седем острова, чието посещение гарантира много приключения.

Ако се вгледате в табелите по кокетните площади на Стария град, ще забележите странното чувство за хумор на местните. Част от тях носят забавни имена, например Площад на марулята, на млякото, на брашното и други.

Интересни факти: Которският залив (или Бока Которска) е наричан „най-южният фиорд в света“. Той е смятан за един от най-красивите заливи на планетата.

Дубровник

Перлата на Адриатика. Така наричат един от най-известните градове в света - хърватския Дубровник.

В древността гаранция за безопасността на обитателите, днес крепостните стени на града, които се простират на близо два километра, са свидетелство за миналото му величие.

Ако се наситите на прелестите на Дубровник, сред които не бива да подценявате храната и виното, задължителна дестинация са островите в залива около града. Локрум е природен резерват, пазещ ревниво екзотичните растения, които е приютил.

Островите Елафит, в миналото обитавани от елени лопатари, днес са популярна дестинация заради невероятните си плажове и зелени гори.

Интересни факти: Плочите на главната улица на Стария град – Страдун, са поставени още през 1468 г. и от тогава са запечатали стъпките на милиони.