Канадската учителка Маги МакДонъл спечели в Дубай третото издание на Световната награда за учител, известна като Нобел за преподавателите. Тя е придружена с парична награда от един милион долара за образователни проекти, съобщава испанският вестник El Pais.

Маги преподава в Салуит - изолирана ескимоска общност в Квебек, където живеят едва 1300 души. Тя се сблъсква с бременни ученички, сексуални злоупотреби и проблеми с наркотиците сред учениците си. МакДонъл се качи на сцената заедно с един от възпитаниците си, за да получи наградата.

„Не спечелих тази награда заради тях, а благодарение на тях“, каза тя. „Благодаря на учителката ми, че ме превърна в личност“, сподели от негова страна 19-годишният Лари, един от тримата ученици, които пътували заедно с учителката си за церемонията.

Дубай почете учителите в света с тридневни гала церемонии. Финалистите в конкурса бяха десет, избрани сред повече от 50 000 кандидати. Петима от тях бяха мъже, а останалите петима - жени. Финалистите идваха от Пакистан, Великобритания, Германия, Ямайка, Бразилия, Австралия, Кения, Китай, Испания и Канада.

Паричната награда, разпределена на десет вноски, ще бъде използвана за образователни цели. МакДонъл обяви, че ще ги използва за създаването на неправителствена организация с учениците си, която ще се бори с климатичните промени.

Нейният интерес е опазването на културните традиции на инуитската общност (една от етническите групи, които живеят в Канада) и насърчаването на използването на каяка.

37-годишната канадка работи от шест години в отдалеченото инуитско селище, до което може да се стигне само със самолет. Вчера тя разказа за трудните условия, в които живеят учениците й, „засегнати в много случаи от наркотиците и алкохола“, и за високия процент на самоубийства на младежи в района. „Загубихме десет момчета за две години“, каза Маги след церемонията.

Тя е любителка на спорта и е убедена, че най-добрият начин за научаване се базира на проекти - да обучава учениците си чрез преживявания от реалния живот. В училището й, което се казва „Икусик“, преподавателката е създала програма за ученици, които са напуснали класните стаи или са в риск да го направят.

Нейната формула е да ги въвлече в работа за общността. Те приготвят храна на другите ученици. „Имаме проблем с лошото хранене, много ученици, за съжаление, идват в училище гладни и това се отразява на способността им за научаване. Учениците приготвят здравословна храна за цялото училище“, разказва МакДонъл.

През 2016 г. титлата най-добър учител в света отиде при палестинката Ханан Ал-Хруб, която през изминалата година пътува до различни страни в света като посланичка на организацията, връчваща наградата. Ал-Хруб, която е израснала в бежански лагер, е специализирана в подкрепата за травматизирани от насилието деца.