Натрупването на спестявание понякога може да бъде въпрос на постоянство и ефикасен подход. На пръв поглед безсмислени действия в ежедневието ни може да ни послужат за спестяване на значителна сума в дългосрочен план.

Затова не се бойте и практикувайте смело следните съвети.

1. Събирайте дребните монети

Може да ви звучи смешно, но когато видите на улицата монета от 2 ст., вдигнете я. Не подценявайте и дребните монети, които се въргалят из дома ви. Ако искате, дори можете да планирате „събиране на монети“ по време на деня за чистене и ще се убедите, че около вас има много пари.

Събирайте ги и ще видите, че могат да ви послужат добре.2. Елиминирайте безсмислените скъпи покупки

Това включва закупуването на кафе или капучино от заведения, които предлагат този тип продукти на доста висока цена. Вместо 3 пъти седмично, ограничете това удоволствие до веднъж седмично.

Ако можете, орежете всички разходи за скъпи покупки с техни по-евтини алтернативи. Нека спестяването бъде ваш приоритет.

3. Придържайте се към списъка с покупки

Когато влезете в магазин за хранителни стоки, вероятността да посегнете към още няколко рафта е голяма. Придържайте се към предварително съставения списък.

4. Когато купувате пакетирани плодове и зеленчуци, измервайте ги отново

Цените на пакетираните стоки се базират на тяхното тегло, но има една тайна – често при тях се наблюдават колебания ту надолу, ту нагоре в теглото. Затова винаги се уверявайте, че купувате точното количество срещу посочената цена.

5. Винаги сравнявайте цени

Можете да приложите съвета не само спрямо храните, но и спрямо електронните устройства. Уверете се, че когато ги купувате, вие наистина имате нужда от тях.

6. Ако ще купувате на лизинг/кредит, хвърлете поглед на лихвата

Ако се налага да купите нещо на лизинг/кредит, задължително проучете момента с лихвата. Не ви се иска по някое време да разберете, че сте подписали договор, който ще ви съдере кожата.7. Възползвайте се от намаленията и промоциите

За целта е необходимо да имате поглед върху цените целогодишно. Така ще сте уверени, че купувате стока, която наистина е с намалена цена.

8. Инвестирайте в качествени стоки

Предлагаме ви да не купувате продукти, които са евтини и се чупят лесно. Вложете парите си в стоки, които са дълготрайни – те ще ви служат по-дълго време. Например качествени обувки от кожа, това е дългосрочна инвестиция, която ще ви се отплати.