Бил Гейтс може да е на 915.6 млрд. долара от това да се превърне в първия трилионер в света, но ново изследване показва, че той е по-близо до постигането на тази цел, отколкото изглежда на пръв поглед, пише Business Insider.

Нов доклад на Oxfam за богатството и неравенството, озаглавен „Икономика за 99%“, установи, че колективното богатство на хора като Гейтс нараства с огромни темпове в последните десет години. В следващите 25 години богатството на Гейтс може да скочи до още по-големи висоти.

Според доклада на британската неправителствена организация през 2009 г. в света е имало 793 милиардери. Тяхното общо нетно богатство е възлизало на 2.4 трилиона долара. До 2016 г. най-богатите 793 души в света са натрупали нетно състояние от 5 трлн. долара. Годишният растеж е от 11%.

„Ако този темп се запази, много е вероятно да видим първия трилионер в света до 25 години“, пишат авторите на доклада. С други думи, според сметките на Oxfam, ако тенденцията се запази, Гейтс, който оглавява класацията на Frobes на най-богатите хора в света с 84.4 млрд. долара, може да влезе първи в бъдещ списък на списанието на „Трилионерите в света“.

Не че Гейтс държи особено на подобно признание. Откакто напусна Microsoft през 2006 г., той отдава времето и ресурсите си на изкореняването на заразните болести и подобряването на образованието в света чрез фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“.

В партньорство с Уорън Бъфет Гейтс и съпругата му създадоха Giving Pledge за други милиардери, които искат да помагат на публични каузи, като даряват повечето от парите си. Семейство Гейтс съобщи също така, че не планира да оставя милиарди на децата си - може би милиони, но не толкова много, че да изключват необходимостта да работят.

„Супер богатите могат да постигнат възвръщаемост, която е недостъпна за обикновените спестяващи хора, с което пропастта между богатите и останалите се увеличава. Колкото по-голяма е първоначалната инвестиция, толкова по-висока е възвръщаемостта, тъй като първоначалните разходи за добър съвет и високорискови инвестиции могат да бъдат оправдани с потенциала за супер доходоносна възвръщаемост“, отбелязват авторите на доклада.

До 2013 г. Гейтс е дарил най-малко 28 млрд. долара на фондация „Гейтс“. Ако 61-годишният милиардер не намери начин да дава още повече пари в идните години, той може да влезе в невиждана досега класа от богаташи, докато стане на 86 години.

Снимки: Twitter, Instagram