Най-богатият човек в света Бил Гейтс смята, че капиталовият пазар в САЩ е надценен.

В интервю за CNBC основателят на Microsoft споделя, че една от основните причини за това акциите да са толкова скъпи са ниските лихви в момента.

„Да, разбира се, че акциите са скъпи“, казва Гейтс. Но всичко това има връзка с макроикономическата ситуация. Да, аз не съм експрет, но съм леко изненадан от факта колко дълго време се запазиха настоящите ниски лихви."

Именно това сочат и основните съотношения за пазара. Показателят forward P/E за идните 12 месеца в момента се намира на над средните си исторически нива, докато съотношението Shiller P/E на икономиста Робърт Шилер, базирано на цикличните 10-годишни печалби на компаниите, е на исторически максимум.

Всъщност, подобни нива на настоящото на Shiller P/E от около 28 са отчитани едва три пъти до момента – преди Голямата депресия (1929-1932 г.), по време на технологичният балон от 2000 г. и през 2007 г.

Според Гейтс, стимулите от страна на Фед са помогнали на икономиката, но това е довело книжата на доста високи нива.

Според него, при положение че Фед започне да повишава лихвите, като очакванията са това да се случи още днес, а също и на два пъти през 2017 г., има вероятност акциите да поевтинеят.