Наука, инженерство и икономика – това ще са най-важните области за специалистите в бъдеще, а кадрите, притежаващи квалификация в някоя от тези дисциплини, ще бъдат най-търсени на пазара на труда.

На това мнение е прочутият съосновател на Microsoft Бил Гейтс, който споделя вижданията си за бъдещите тенденции в интервю с изпълнителния редактор на LinkedIn Даниел Рот, цитирано от CNBC.

В разговора Гейтс прогнозира, че служителите с познания по тези предмети ще бъдат „двигателите на промяната за всички институции“.

„Наистина мисля, че много бъдещи кариерни възможности ще изискват основни познания по математика, икономика и в научните дисциплини,“ казва Гейтс.

Разбира се, не е необходимо всички да сме експерти по програмиране или да знаем таблицата на Менделеев наизуст, но способността да разсъждаваме по начина, по който го правят експертите в тези области, ще бъде от огромна полза за всеки.

„Това не означава непременно, че вие ще пишете програмен код, но трябва да разбирате какво могат да направят софтуерните инженери и какво не,“ пояснява най-богатият човек на планетата.

Гейтс е известен със своя силен интерес към бъдещето и техническия прогрес. Той често работи с амбициозни изобретатели, чете книги за бъдещето на човечеството и инвестира в проекти, за които смята, че ще допринесат за прогреса на обществото.

Чрез фондацията Bill & Melinda Gates, Гейтс и неговата съпруга Мелинда полагат усилия за борба с някои от най-коварните болести, върлуващи в Африка, и работят по други проекти за подобряване на състоянието на най-бедната част от населението на света.

Други начинания на бившия шеф на Microsoft са насочени към по-далечното бъдеще. По-рано този месец Гейтс и други влиятелни личности (измежду които основателя на Amazon Джеф Безос, ексцентричният британски предприемач Ричард Брансън, основателя на Alibaba Джак Ма, съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман и други) стартираха инвестиционен фонд за чиста енергия.

Breakthrough Energy Ventures (BEV) ще разполага с капитал от 1 милиард долара, които ще инвестира в различни проекти през следващите 20 години. Целта е да се подкрепят онези значими иновации, които ще доведат до по-широкото и икономически изгодно производство на чиста енергия.

Темата за енергетиката, и по-специално енергийната инфраструктура, е засегната и в едно от любимите четива на Гейтс за 2016 година – книгата The Grid на Гретчен Баке.

„Дори и никога да не сте се замисляли как електричеството достига до вашите домове, тази книга ще ви убеди, че електропреносната мрежа е едно от най-значимите инженерни чудеса на съвременния свят,“ пише Гейтс в своята рецензия.