Бил Гейтс, Джеф Безос и група водещи инвеститори сформираха инвестиционен фонд, който да инвестира в технологии за генериране на чиста енергия, съобщиха световните медии по-рано тази седмица.

Breakthrough Energy Ventures (BEV) ще разполага с капитал от 1 милиард долара, осигурен от водения от Гейтс и Безос консорциум, който включва още имената на ексцентричният британски предприемач Ричард Брансън, основателят на Alibaba Джак Ма, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и други. Общото състояние на участниците в консорциума е около 170 млрд. долара, което значи, че BEV има подкрепата на една от най-състоятелните групи инвеститори, сформирана някога.

„Ние сме отворени към всичко, което води до евтина, чиста и надеждна енергия,“ каза Гейтс, цитиран от електронното издание Quartz.

Най-богатия човек в света инвестира в енергийни проекти от години и разработването на надеждни източници за чиста енергия е един от основните акценти в неговата благотворителна дейност. През 2015 година Гейтс и други технологични лидери, измежду които и шефа на Facebook Марк Закърбърг, стартираха Breakthrough Energy Coalition. Година по-късно BEV е следващата стъпка в борбата срещу промяната на климата.

„The Breakthrough Energy Coalition е съдружие, ангажирано с инвестиции в сферата на енергийните технологии,“ пише на сайта на BEV. “Ние инвестираме свой собствен капитал и работим с повече от 20 държави по света, които са се ангажирали да увеличат своите инвестиции в базовите изследвания, които водят до значими иновации.“

BEV ще инвестира капитала с който разполага в различни проекти през следващите 20 години.