Не е тайна, че в ранните години на своята криера Бил Гейтс е бил фанатик на тема софтуер. Всъщност, самият той признава, че именно тази негова мания го е извела до върха.

„Под фанатичен, имам предвид, че бях толкова фокусиран върху своята визия да поставя компютър върху всяко бюро и във всеки дом, че изоставих нормалното съществуване,“ пише в своя личен блог съоснователят на Microsoft.

Тази негова отдаденост, готовността му да остава до късно на работното място и да работи здраво, впечатлявала неговите колеги. Докато други на неговата възраст мислели за брак и пътувания, Гейтс бил концентриран върху иновациите.

Днес Гейтс прекарва времето си, търсейки други „фанатици“, които нарушават установените правила в своите области, пише CNBC в свой материал по темата. В своя блог Гейтс изброява пет такива личности, които определя като своите „любими фанатици“ през 2016 г. Вижте кои са те:

Кен Калдейра

Калдейра е учен от Carnegie Institution for Science, който фокусира изследванията си върху ефекта на човешката дейност върху климата. В блога си Гейтс разкрива, че се е срещнал с Калдейра за пръв път преди 10 години и го определя като „блестящ учител“.

„Това, което оценявам най-високо в стила му на преподаване, е неговата способност да обяснява сложни идеи по достъпен начин,“ пише Гейтс. Той разкрива още, че двамата провеждат срещи по няколко пъти на година, на които дискотират теми, като климатичните промени и енергетика.

Ана Мари Кос

Ана Мари Кос е настоящият ректор на University of Washington. Тя оглавява инициативата Population Health, която обединява усилията на учени от университета и извън него за подобряването на здравето на хората по света.

През октомври фондацията Bill and Melinda Gates дари 210 милиона долара в подкрепа на програмата, отбелязва CNBC. Според Гейтс инициативата на Кос „има огромен потенциал да отключи силата на проучванията в областта на здравето в полза на всички нас“.

Нандан Нилекани

Нилекани е един от най-видните предприемачи и филантропи на Индия, а запознанството му с Гейтс датира отпреди повече от 20 години. Гейтс споделя, че се възхищава на стремежа на Нилекани да впрегне модерните технологии за облекчаването на бедността.

Заедно със своята съпруга Рохини, индийският предприемач ръководи организация с нестопанска цел, която използва софтуерни приложения, за да помага на деца по време на ранното им обучение.

„Нандан и аз споделяме оптимизма относно потенциала на дигиталната революция в Индия да подобри живота в страната чрез осигуряване на достъп до спестовни сметки, здравни картони и образование,“ пише Гейтс.

Нейт Боулинг

Боулинг, който е определен за преподавател на годината на щата Вашингтон, попада в полезрението на най-богатия човек на планетата заради усилията, които полага за преобразяването на едно слабо представящо се училище в забавно и проспериращо място за обучение.

„Нейт е пример за това какво е необходимо, за да бъдеш ефективен учител,“ изтъква Гейтс. „Той е отдаден на своята професия и непрекъснато търси нови начини да направи една тема интересна за своите ученици.“

Джими Картър

Тази година семейство Гейтс посещава бившия президент на САЩ Джими Картър и неговата съпруга Розалин в техния дом в Плейнс, Джорджия. Гейтс споделя своето възхищение от дългогодишната работа на Картър по отношение на човешките права, както и от вдъхновяващите му съчинения и лидерство.

„Неговият живот трябва да бъде вдъхновение за всички нас,“ убеден е Гейтс.