В цял свят има жени, които наистина заслужават възхищение. Френският сайт Sympa-sympa.com представя една гранд дама, която, освен невероятно красота, притежава силен дух, голяма решителност и впечатляваща сила на волята.

Това е шейха Моза, една от трите съпруги на шейх Мозахбинт Насер ал-Миснед, бившия емир на Катар. Тя е на 56 години и вече се превърна в истинска легенда.

Смятана е за „сивия кардинал“ на Катар. Благодарение на влиянието й, един от синовете й Тамим бин Хамад Ал Тани стана емир на Катар, а не големите деца на съпруга й, както обикновено повелява традицията.

Влиянието на шейха Моза позволи също модернизирането на страната и подобряването на отношенията със западния свят. Тя притежава собствен акаунт в Instagram, където публикува различни снимки. Почитателите на модата се възхищават на уникалния й и авангарден стил.

Въпреки че е една от трите жени на емира, шейха Моза е смятана от дълги години за първа дама на страната и една от най-влиятелните жени в арабския свят, отбелязва списание Forbes. Тя също така е специален посланик на ЮНЕСКО и помага за развитието на средното и висшето образование, като го прави достъпно за повече хора.

Нейната прозорливост и интелигентност й позволиха да заеме уникално място в Катар и в чужбина. Тя има диплома по социология от Катарския университет и по още специалности в различни американски университети. Шейха Моза е отлично информирана за вътрешната и външната политика на страната си и може да играе важна роля в тези две области.

За разлика от традиционните жени на арабски ръководители, шейха Моза пътува много и придружава съпруга си при официалните му визити в чужбина. Като заместник-председател на Висшия съвет по образованието, тя привлече инвестиции за милиарди долари в Научния и технологичен парк на Катар, който изглежда е на път да се превърне в бъдещата Силициева долина.

Тя се заема с развитието на образованието и на науката и е начело на Арабската демократична фондация, създадена от самата нея. Целта й е да развива свободни медии и базите на гражданското общество.

Шейха Моза създаде университетско градче в околностите на столицата, където лекциите се водят от най-добрите преподаватели, пристигащи директно от САЩ. Благодарение на влиянието й, Катар започна да организира нови събития от световно значение. Следващата Световна купа по футбол ще се състои в Катар през 2022 г.

Шейха Моза се интересува особено от проблемите на децата. Тя е начело на Висшия съвет по семейните въпроси и създаде фондацията Education City, която се грижи за образованието на децата. Една от инициативите й беше създаването на детския телевизионен канал Al Jazeera Children за малчугани между 7 и 12 години.

Шейха Моза е много уважавана както в собствената си страна, така и в чужбина. Тя е модна икона, която показва, че елегантността може да надмине възрастта и времето. Въпреки седемте й деца, естествената й красота се е запазила, тялото й е съвършено, а чувството й за стил е несравнимо. Поради всички тези причини е смятана за една от най-влиятелните жени в света.

Стилът на шейха Моза е съвършен пример за добър вкус и илюстрира какво означава добро държание в обществото при запазване на индивидуалността. Тя не върви срещу традициите в родината си, а напротив – интегрира ги в съвършена модерност. Шейха Моза допринесе за развитието на модата с тюрбаните.

Тя е добър пример за съвременна бизнес дама. Съпруга и майка, политик и функционер, тя се справя по великолепен начин с всичко. Може да работи днес като специален посланик на ЮНЕСКО, а утре да държи реч пред Алианса на цивилизациите в Рио де Жанейро. Красива, силна и будеща възхищение жена.