След три дни на подем, петролът бележи спад в днешната сесия и по всичко изглежда, че горивото ще изпрати най-лошото си тримесечие от 2015 г. насам. Притесненията относно растящите щатски запаси и неефективните съкращения на добива от страна на ОПЕК се отразяват на цените на суровината.

Фючърсите на глобалния бенчмарк Брент са най-лошо представящият се актив през първото тримесечие на тази година, като през март записват най-големия си месечен спад от юли месец насам. Към момента цената на горивото се движи с 0.38% надолу, на 52.94 долара за барел, което допринася за тримесечен спад от около 7%.

Междувременно щатският лек суров петрол бележи спад за деня от 0.32%, до 50.19 долара за барел. Тримесечният спад в цената на суровината е около 6.5%, което също е най-лошият резултат от 2015 г.

„Няма да се изненадам, ако видим известно осребряване на печалбите преди настъпването на уикенда, предвид силния подем от последните дни,“ коментира анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, цитиран от Reuters.

“Очакванията за ръст в броя на петролодобивните съоръжения в САЩ дават някои аргументи в подкрепа на продажба.“

Седмичните данни за броя на петролните инсталации в САЩ ще бъдат публикувани от фирмата Baker Hughes по-късно днес. Показателят отбелязва сериозен ръст през последните месеци, което е признак за съвземането на щатската петролна индустрия и подкопава усилията на ОПЕК да стабилизира петролния пазар чрез съкращения на добива.