Цената на акциите на Imagination Technologies Group Plc падна с 69%, след като британската технологична компания, проектираща чипове, обяви, че Apple Inc. ще спре да използва интелектуалната й собственост в новите си продукти, което е потенциален индикатор за загубата на най-големия клиент на компанията.

От Apple са информирали Imagination Technologies, че в срок от 15 месеца до две години ще спрат да използват технологиите й за нови продукти, се казва в изявление на компанията от днес.

Това означава, че Imagination Technologies рискува да изгуби бъдещи лицензионни възнаграждения от Apple, която дори обмисляше да закупи британската компания през миналата година. От Imagination Technologies обаче смятат, че Apple трудно ще избегне нарушаване на правата върху интелектуалната собственост на компанията.

"От Apple не са представили никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че вече няма да имат нужда от технологията на Imagination, без да нарушават патентите на Imagination, правата върху интелектуалната собственост и поверителната информация," се казва в изявлението на Imagination Technologies.

Акциите на Imagination Technologies се обезцениха до 82.50 пенса (0.96 евро) за брой, отчитайки най-големия интрадневен спад в историята си. Книжата впоследствие губеха 68% от стойността си, до 85 пенса (0.99 евро) на Лондонската фондова борса.

Imagination Technologies и Apple водят преговори относно постигането на лицензионни споразумения за в бъдеще. Британската компания е получила 60.7 млн. паунда (71.17 млн. евро) под формата на лицензионни такси и възнаграждения от Apple за финансовата година, приключила на 30 април 2016 г.

Компанията се очаква да получи 65 млн. паунда (76 млн. паунда) за финансовата година, приключваща този месец. Приходите на британската технологична компания възлизат на 120 млн. паунда (140 млн. паунда) за последната финансова година.

В началото на 2014 г. от Imagination Technologies обявиха, че са продължили лицензионното си споразумение с Apple.

През март миналата година от Apple обявиха, че са провели разговори за придобиването на Imagination Technologies, но към тогавашния момент нямат намерение да отправят оферта. Към 28 февруари Apple е била четвъртият най-голям акционер в Imagination Technologies с дял от 8.1%, показват данни на Bloomberg.