През последните 117 години, лесовъдите у нас са създали над 18 млн. декара гори.

„От началото на миналия век до сега у нас са създадени повече от 18 млн. декара гори. Само държавните горски предприятия през миналата 2016 година са залесили около 21 хиляди декара гори.” Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров при официалното откриване на Седмицата на гората, като припомни, че тя е стартирала през 1925 г. като празник на залесяването, съобщават от земеделското министерство.

„От дистанцията на времето следва да се посочи, че нашите лесовъди са били изключително добре подготвени, като в края на XIX и началото на ХХ век са създадени прекрасни паркове, на които се радваме и до днес.”, посочи заместник-министърът.

Заместник-министърът подчерта, че опазването на гората е най-благородната кауза, в името на която много лесовъди са посветили и отдали живота си и че българският лесовъд отдавана е заслужил признанието на обществото. Той подчерта, че днес около 100 000 души са заети пряко или не в горското стопанство и има много лесовъди сред тях и днес, които не пестят усилия за изграждане на модерно горско стопанство, като е необходимо единство при опазването на горите, пише в съобщението.

По време на официалното откриване заместник-министърът и изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов наградиха най-заслужилите лесовъди.

Призът „Лесовъд на годината“ получи инж. Руси Русев - зам.-директор на „Държавно горско стопанство – Сеслав“. Негови подгласници са: инж. Илия Ангелов – началник на отдел „Инвентаризация и горскостопанско планиране“ в Изпълнителна агенция по горите, инж. Йорданка Карамишова – директор на „Държавно горско стопанство – Костенец“, инж. Стоян Поптомов – „Държавно горско стопанство – Селище“.

Носител на приза „За цялостен лесовъдски принос” е инж. Богдан Богданов – ветеран-лесовъд и дългогодишен главен редактор на в. „Българска гора“.

Посмъртно бе дадена специална награда „За цялостен лесовъдски принос” на инж. Коста Чолаков, работил като зам.-директор на Регионална дирекция по горите –Сливен.

Инж. Ивайло Иванов - доскорошен директор на Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ в Изпълнителна агенция по горите, бе определен за носител на специален приз „За въвеждане на иновации в горския сектор”.

Традиционните награди за служител по контрол и опазването на горските територии за 2016 година взеха горските инспектори Лако Лаков - РДГ-Ловеч, Мартин Иванов – РДГ- Берковица, Тончо Гудов – РДГ- Бургас и Пламен Кръстев – РДГ-Ловеч.

След официалното откриване на Седмица на гората г-жа Диана Тонова - областен управител на област София-град, инж. София Торолова - Областен управител на Софийска област и зам. министър проф. д-р Иван Палигоров залесиха фиданки от дъб в двора на Националния исторически музей, добавят от земеделското министерство.