В свой списък на застрашените обекти ЮНЕСКО има специален раздел с такива, които са изложени на риск от непоправими щети вследствие на изменението на климата, промишлена дейност, бракониерство, разрастване на градските зони и други.

От Fodor правят списък на 10 места, които е хубаво да посетите сега, защото следващата година вече може да е късно.

Абу Мена, Египет

Руините, на около 30 мили от Александрия, са мястото, където е погребан Свети Мина. Християните вярват, че мястото има лечебна сила и построяват църкви, светски и религиозни сгради. През 2001 г. целият комплекс е добавен към списъка на културно наследство в опасност. Причината за това е покачването на подпочвените води, което, в комбинация с глинестата почва, може да подкопае основите на сградите.

Църквата Рождество Христово на поклонническия път, Палестина

Едно от най-свещените места за християните - църквата Рождество Христово във Витлеем се намира точното на мястото, където се предполага, че е роден Исус. Църквата датира от 6 век след Христа и е най-старият християнски храм. Заради своята значимост за християнството районът наоколо се превръща във важен поклоннически път. Мястото обаче е застрашено от околните води.

Национален парк Комое, Кот Д‘Ивоар

Уникални и редки видове растения са основната атракция в Национален парк Комое, резерват от близо 4 500 квадратни мили в Западна Африка. Разделен от река Комое, паркът е дом на големи групи от хипопотами и африкански крокодили, както и повече от 500 вида прелетни и местни птици и няколко вида примати. Мястото обаче е заплашено от бракониерството, прекомерна паша на домашния добитък и политическа нестабилност в страната.

Източен Ренел, Соломонови острови

Това е най-големият повдигнат коралов атол в света, което го прави изключително уникална биосфера за флората и фауната. В по-голямата си част, Ренел е покрит с гъста гора, пълна с редки видове птици, но голямата сеч е довела до неблагоприятни последици за околната екосистема.

Гробницата на кралете Буганда, Уганда

От останалите поднационални царства в Уганда, Буганда е най-голямото и представлява най- голям процент от етническия облик на страната. Извън Кампала се намира гробницата на четирима от най-важните царе на кралството за последните 200 години. Гробницата е куполообразна кръгла сграда, със сламен покрив, построена от тръстика и дървесна кора, закрепена върху дървени колове. След пожар през 2010 г. обаче тя е много увредена.

Природен резерват Маунт Нимба, Гвинея и Кот д‘Ивоар

Голямото разнообразие на редки видове животни и над 2000 вида висши растения е това, което прави този парк уникален. Тук се срещат живораждащата жаба и западният подвид шимпанзе, за което е доказано, че има редица близости с човека, както и животни, които се срещат само тук. Резерватът обхваща площ от около 17 500 хектара, а през 1992 г. резерватът е включен в списъка на застрашените. Причините - добивът на полезни изкопаеми в района, напливът на бежанци и мините в района.

Нан Мадол, Микронезия

Нан Мадол е древен град, който е построен на върха на коралов риф и който тъне в мистерия. Изграждането му не може да се обясни, защото е съставен от базалтови колони, някои с тегло от 50 тона. Странното е обаче, че такива огромни каменни блокове не се намират на островите на архипелага. Заради ерозията обаче той влиза в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти.

Град Потоси, Боливия

Този град, кацнал високо в Андите, е дом на най-големите в света сребърни залежи и стари сребърни мини. През 16 век Потоси става неимоверно богат, след като започва да изнася сребро към Испания. Селището се разраства и достига население от 200 000 жители, с което се нареждал сред най-големите градове в Южна Америка. Потоси е известен със своята архитектура и декоративните изкуства. Минната дейност и неефективните средства за консервация са причина градът да бъде застрашен.

Резерват Селоуз, Танзания

Южна и Източна Африка са пълни с природни резервати с много диви животни, но малко са недокоснати като Селоуз. Той се простира на 19 000 квадратни мили земя, напълно необитаема от хора, където слоновете, черни носорози, хипопотами, леопарди, африкански диви кучета, африкански бивол, жирафи, крокодили, и няколко вида птици се разхождат необезпокоявани. Това, което заплашва резерватът, е бракониерството.

Исторически център на Шакрисабз, Узбекистан

Историята на Шакрисабз датира преди повече от 2000 години и в различните времена е бил под влияние на Ахеменидската империя, Александър Велики, Согдийскиската империя, руснаците и най-вече династията на Тимурите. Тук са оцелели няколко паметника от пъстрото минало на града, включително дворец от 14-и век, покрития базар, кралския мавзолей, джамии и обществени бани от 15-и век. Презастрояването в околните квартали обаче заплашва града.