В САЩ вече не е необходима кредитна или дебитна карта, за да се пазарува в Amazon.

Гигантът в сферата на онлайн търговията представи нов начин, по който клиентите могат да плащат в брой за артикули, закупувани през сайта.

Услугата Amazon Cash позволява на клиентите да добавят пари към своите сметки, просто като сканират един баркод, на телефон или принтиран на хартия във физически магазин, който е част от тази услуга, пише Mashable.

Засега веригите магазини, които са се включили в новата услуга, са CVS Pharmacy, Speedway, Sheetz, Kum & Go и D&W Fresh Market.

Услугата е насочена към една значителна част от населението, която няма достъп до банкова сметка или кредитна карта. Близо 7% от потребителите в САЩ не ползват банкови услуги, според доклад на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) от 2015 г.

Преди пускането на новата услуга тези хора трябваше да си купят ваучер за подаръци от супермаркет или да разполагат предплатен баланс, често облаган с такси, за да могат да пазаруват на сайта.

Тази програма наподобява програмата на Paypal - My Cash Card, която също позволява на клиентите да попълват сметките си чрез сканирането на баркодове във физически магазини.

Освен че прави услугите си по-достъпни за хора, които не са част от традиционната финансова система, Amazon улесни достъпа до тях и за клентите с ниски доходи през януари, когато подразделението на сайта за доставка на хранителни продукти обяви, че започва да приема купони за храна като разплащателно средство.