Преди броени дни сп. Forbes обяви годишната си класация на най-богатите хора в света. За четвърта поредна година начело в подреждането е Бил Гейтс, притежаващ 86 млрд. долара.

В топ 5 попадат още Уорън Бъфет, Джеф Безос, Амансио Ортега и Марк Закърбърг. Какво е общото между тях? Всички те, включително и Бил Гейтс, са бащи.

32-годишният Закърбърг, който е съосновател и главен изпълнителен директор на Facebook, е най-младия баща от тази елитна група. Той и съпругата му Присила Чан имат 15-месечна дъщеря на име Макс, а наскоро обявиха, че очакват и втори наследник.

„Да си родител - това драматично променя начина, по който гледаш на света", споделя Закърбърг пред студенти.

Дългогодишните приятели Бъфет и Гейтс имат по три деца, но също така споделят и еднакви идеи за това колко пари ще завещаят на наследниците си.

Най-богатият европеец Амансио Ортега също има три деца, докато основателят на Amazon Джеф Безос е баща на четири.

И докато хората от средната класа са на мнение, че трябва да направят избор между щастливо и голямо семейство и добра кариера, то най-богатите смятат, че могат да има всичко. Това споделя Стив Сиболд, който сравнява мислите и навиците на най-богатите и на хората от средната класа в своята книга "Как мислят богатите (How Rich People Think)."

Ако обичате семейството си, след като забогатеете, ще може да им отделите повече време и да им предоставите доста повече възможности, които парите могат да купят. Помислете за начини, по които ще бъдете по-ефективни с времето си, за да го насочите към близките си. Вместо да използвате семейството си като извинение, ползвайте ги като мотивация, за да свършите всичко останало, казва още Сиболд.