Колко пъти сте се чудели защо не разполагате с достатъчно пари в края на месеца? Ако обърнете внимание на стила си на живот, ще забележите за какво точно харчите своите приходи.

Възможно е да инвестирате пари във вещи, които на практика не използвате.

Най-доброто решение в този случай е да елиминирате навиците, които източват средствата ви. Работили сте здраво за тях и заслужавате да им се наслаждавате, а не постоянно да ги хвърляте на вятъра.

1. Не разпределяте заплатата си, преди да започнете да я харчите

Това е една от причините, поради които винаги си задавате въпроса: къде отидоха парите.

Щом получите заплата, винаги я разпределяйте. Заделете за спестявания, за сметки, за плащания по кредити, за храна, за транспорт и т.н.

2. Винаги пазарувате импулсивно

Пазаруването като терапия не е лошо, но понякога ни става навик да харчим импулсно – т.е. купуваме неща, които не ни трябват.

Ако покупката ви не е спешна, отложете я за друг ден. Ще забележите как тази стъпка влияе положително върху финансите ви.

3. Не си взимате храна от вкъщи за офиса

Не е лошо, че ядете навън, но ако искате да пестите средства, чувствайте се свободни да проявите креативност у дома и да си донесе вкусен обяд в офиса.

4. Използване на такси, когато може да стигнете и пеша

Ако мястото, накъдето сте се отправили, е наблизо, разходете се. Спрете да използвайте таксита по всеки повод. Ще си спестите доста средства.

5. Пушите редовно

Редовното пушене се отразява на джоба. Особено, ако го правите водени от импулс. Спирането на тютюнопушенето не само ще ви оздрави физически, но и финансово.

6. Не отивате във фитнес залата, въпреки че сте предплатили за месец

Харчите пари за нещо, което дори няма да използвате? Какъв е смисълът?

7. Лишавате се прекалено много

Ако сте прекалено стресирани относно работата и парите, това се отразява върху вашето физическо и психическо състояние. Освен това и върху емоционалния ви свят.

Стремете се да се ръководите от бюджета си, да не излизате от него и въпреки това да продължавате да се наслаждавате на спечеленото.

Дайте си почивка и си дарете наслада, когато можете да си я позволите. Знаете, че я заслужавате.