Ако съпругът й стане следващия президент на Франция, Брижит Макрон ще бъде най-необичайната първа дама на страната, пише Bloomberg.

Първите дами на Франция обикновено имат бурен живот – появяват се на първите страници на вестниците заради прекомерното си харчене, извънбрачните си връзки, заради предателства и дори убийство. Но нито една не е играла толкова централна роля в годините на формиране на съпруга й като Брижит в живота на Еманюел Макрон.

Тя е с 24 години по-голяма от фаворита на президентските избори във Франция и е негов съветник от 15 години. Брижит играе активна роля в предизборната му кампания, като го съветва за речите му и му помага да определи дневния си ред.

„Еманюел Макрон нямаше да се впусне в тази авантюра без нея. Нейното присъствие е от съществено значение за него“, казва Марк Ферачи, съветник в предизборната кампания на Макрон и гост на сватбата на двойката през 2007 г.

Две седмици преди първия тур на изборите социологическите проучвания определят Макрон като големия фаворит за втория тур, на който вероятно ще се изправи срещу кандидата на Националния фронт Марин Льо Пен. Очаква се той да постигне категорична победа на втория решителен тур.

„Ако бъда избран, о, извинете, когато бъдем избрани, тя ще бъде тук, със своята роля и място“, каза 39-годишният Макрон за 63-годишната Брижит по време на реч в Париж на 8 март. „Дължа й много, тя ми помогна да стана такъв, какъвто съм“, допълни той.

Много от съпругите на френските лидери имат своето място в учебниците по история. Прекомерното харчене на кралица Мария-Антоанета допринася за падането на френската монархия в края на 18-и век, а императрица Жозефин се развежда, защото не може да дари Наполеон с наследник. През 1914 г. съпругата на френския премиер Жозеф Кайо - Енриет, убива главния редактор на вестник Le Figaro, защото е политическа заплаха за съпруга й.

Ако Макрон стане следващия обитател на Елисейския дворец, Брижит ще се присъедини към списъка с колоритни първи дами.

През 80-те и 90-те години на миналия век президентът социалист Франсоа Митеран води двойствен живот с майката на незаконната му дъщеря Мазарин, а съпругата му Даниел също си има отделен любовен живот. Бернадет Ширак споделя пред биографа си, че се е примирявала мълчаливо с многобройните изневери на съпруга си Жак, а съпругата на Никола Саркози - Сесилия, го напусна заради любовника си, шест месеца след като той стана президент през 2007 г.

През 2014 г. партньорката на Франсоа Оланд - Валери Трейвельор, публикува разобличителна книга за него, след като връзката му с актрисата Жули Гайе стана публично достояние.

Предизвикателството за Макрон и съпругата му, ако той стане президент през май, ще бъде да не позволят на необичайната им лична история – възрастовата разлика на двойката е същата като между Доналд и Мелания Тръмп, но в обратна посока, да отвлече вниманието от същественото. Следващият френски президент ще поеме поста след гласуването за Брекзит, след избирането на Тръмп за президент и ще трябва да се справя с икономическите проблеми в страната, където безработицата достигна 10%.

Брижит, която е учителка по френска литература и латински език, идва от буржоазно семейство, известно с шоколадовата си фабрика в северния френски град Амиен. Тя преподава театрално майсторство в частно йезуитско училище в града през 1992 г., когато се запознава с 15-годишния Макрон.Той участва в нейните театрални постановки, а познанството им бавно прераства в романтична връзка, заради която тя се развежда със съпруга си и баща на трите й деца.

Макар че бракът им продължава повече от десет години, необичайната им връзка вероятно ще привлече вниманието, ако и когато влязат в Елисейския дворец. „Те са необичайна двойка и това засилва връзката им“,казва Ферачи.

Двойката вече открехна вратата към личния си живот и дори се появи на корицата на лъскави списания, като най-тиражирания седмичник Paris Match със снимки по бански костюми от морска ваканция. Априлският брой на британския Vogue не пести ласкателства за външния вид на госпожа Макрон: „наситен тен, медено руса коса, скъпа дизайнерска чанта и високи токчета като за червения килим“.

„Ние нямаме класическо семейство, това е неопровержима реалност. Но това не означава, че има по-малко любов в семейството ни“, каза Макрон по време на политически митинг с Брижит до рамото му, облечена в характерния си стил с дънково яке и тесни черни панталони.

Хора, които са работили в тясно сътрудничество с Макрон, казват, че Брижит е един от малкото хора, на които се доверява. Алексис Кьолер, началник на канцеларията на Макрон, докато той беше министър на икономиката в правителството на Оланд, си спомня колко ангажирана е била Брижит с ролята на съпруга си.

„Тя присъстваше на срещи, когато той беше министър. Брижит е жена, която се намесва активно в живота на съпруга си“, казва Кьолер.

Подобно на Валери Жискар д’Естен, който през 70-те години на миналия век направи съпругата си Ан-Аймон ключова фигура в президентския си живот, Макрон обеща, че ако бъде избран, съпругата му ще има официален статут, „но без заплата“. Това ще се случи за първи път и Брижит подкрепя този план.

„Била съм до него във всичко в последните 20 години“, каза Брижит пред репортери през октомври миналата година, по време на митинг в Страсбург. „Винаги се изненадвате, че съпругите са до съпруга си. Време е за промяна. Ние вървим към нея“, допълни тя.