Заведенията за бързо хранене навлязоха в живота ни и не всички имат достатъчно силна воля, за да устоят на изкушението.

Френският сайт Sympa-sympa.com публикува 12 трика, които се използват от фаст-фуд заведенията, за да привличат клиенти и да продават в големи количества.

1. Всички ястия имат един и същи вкус

Забелязали ли сте, че различните ястия във веригите за бързо хранене имат почти един и същи вкус? Ресторантите знаят какви вкусове се харесват на хората и поради това ястията им си приличат.

2. Бургерите се приготвят в момента на поръчката

Приготвянето на хамбургер в ресторант за бързо хранене отнема само 30 секунди. Тайната: те просто са замразени полуфабрикати, когато попадат в кухнята на заведението.

3. Храната се приготвя, за да бъде изядена бързо

Друг трик, който ни кара да похапваме по-често в заведенията за бързо хранене, е, че няма нужда да дъвчем храната си твърде дълго. Според изследванията хората дъвчат хапката си около 12 пъти, преди да я погълнат в заведения за бързо хранене, докато в други ресторанти предъвкват храната си около 15 пъти.

Когато дъвчем по-малко храната си, не сме толкова отблъснати от нея и похапваме повече.

4. Цветовете наоколо стимулират апетита

Червеният и жълтият цвят са често срещани в ресторантите за бързо хранене. Те са перфектна комбинация и стимулират неосъзнатото желание за влизане в ресторанта. Този феномен дори си има име – „теорията на кетчупа и горчицата“. Тези цветове просто ни карат да похапваме импулсивно.

5. Основната цел е да продават колкото се може повече

Учените установиха, че е по-трудно да отхвърлиш нещо, когато то ти е предложено директно. Около 85% от хората поръчват повече от планираното, когато служителите в ресторанта им предлагат да допълнят поръчката си с нещо друго.

Освен това служителите никога не използват негативни формулировки, а по-скоро поставят въпроси, като: „Искате ли пържени картофи с бургера си?“.

6. Средна Cola всъщност е голяма Cola

Най-лесният начин за увеличаване на продажбите на напитки е увеличаване на размера/обема им. Хората избират несъзнателно средния вариант, но в действителност това е най-големият вариант.

Освен това, ако не уточните размера, който искате, служителят ще ви сервира най-голямото количество и ще ви вземе пари за него. Например, най-големите пържени картофи или най-голямото кафе.

7. Току-що изпеченото месо е илюзия

Следите от грила върху бургерите несъмнено ги правят по-привлекателни. Но това изобщо не са автентични следи от грил. Те са създадени в завода преди замразяването. „Опушеният“ аромат допринася за създаването на илюзията, че месото току-що е било свалено от грила.

8. Салатите не винаги са най-здравословната опция

Салатите се появиха в менюто на много ресторанти като по-здравословна алтернатива. Но те съдържат същите, и дори повече, калории като стандартните ястия.

Освен това листата на марулята понякога съдържат пропиленгликол (хранителната добавка Е1520), за да не увяхват. Тази добавка е смятана за безвредна, но все пак марулята не е 100% натурална. Невъзможно е да узнаем какво съдържа оцетът, тъй като това е добре пазена тайна.

9. Кафето не дава енергия

Много ресторанти предлагат кафе в полистиренови вместо в картонени чаши. Проблемът е, че полистиренът съдържа стирен - химическо вещество, което може да се отдели, когато влезе в контакт с гореща течност.

То засяга нервната система и може да предизвика депресии и загуба на концентрация. Така че винаги избирайте кафе в картонена чаша.

10. Яйцата не са просто яйца

Яйцата, които се предлагат в закуската или като добавка към основното ястие, са „премиум яйца“, съдържащи глицерин, диметилполисилоксан (форма на силиция) и хранителната добавка Е552. За предпочитане е да си приготвяте яйца у дома.

11. Cola-та е различна от тази в бутилка

Много хора са забелязали, че газираните напитки в McDonald’s са по-вкусни от напитките в бутилка. В действителност, вкусът в основни линии е един и същ. Но ресторантите за бързо хранене смесват напитките с вода. След това всичко се смесва в машина, което прави питиетата „по-освежаващи“.

12. Не купувайте храна за вкъщи

Ако сте решили да хапвате пържени картофи и хамбургер, не ги вземайте за вкъщи. Мнозинството от ястията във веригите за бързо хранене се приготвят за бърза консумация.

Например, пържените картофи остават пресни не повече от пет минути, след което започват да губят вкуса си. Топъл хамбургер издържа малко повече време, но при всички случаи няма да е толкова вкусен, докато стигнете до дома си.